Velkommen
til Viden om Mad


Her kan du finde svar på spørgsmål om vore fødevarer.

Du kan slå op i Leksikon eller stille spørgsmål til andre af Voms læsere.


Søg i debat


Søg i leksikon


Målsætning
Viden om mad - Vom - er stedet, hvor du kan få den bedste og mest troværdige information om mad. Vi vil sikre, at vores egne kilder altid er i orden og til at stole på. Når det drejer sig om fødevarer, er der kun sjældent et enkelt endegyldigt svar. Derfor lægger vi også vægt på, at sagerne bliver set fra flere sider, vendt og drejet i en debat mellem eksperter og forbrugere. Vi vil gerne kunne give dig svar på alle spørgsmål om mad, uanset om det handler om smag, sundhed, sikkerhed eller andet, der vedrører din mad.

 


Leksikon
Skorzonerrod

Skorzonerrod

Skorzonerrod eller skorzoner hører til kurvblomstfamilien (Compositae). Navnet menes opstået fra det italienske ord scorzone, som betyder en giftig, sort slange. Man formoder, at planten oprindeligt stammer fra Sydeuropa, nærmere betegnet Spanien, heraf er den givet navnet hispanica.

Dyrkning af denne grønsag har særlig fundet sted i Frankrig og Belgien, hvor den stadig er meget populær. I Danmark har den været kendt siden 1619, men nævnes første gang i 1648 i skriftlige kilder. Den blev anvendt i madlavningen og i medicinen mod giftige dyrs bid. Skorzonerrod har dog aldrig opnået nogen stor udbredelse her i Danmark. Betegnelser som fattigmandsasparges eller husmandsasparges har i visse egne af landet været knyttet til denne grønsag.

Skorzonerrod har en lang, op til 30 cm., hvidkødet rod med sortbrun bark. Bladene er lange og smalle og kan anvendes som salat. Planten overvintrer nemt og danner 2. år blomster, men i modsætning til andre grønsager er roden stadig anvendelig. Roden indeholder ikke stivelse som oplagsnæring, men derimod inulin, som er et kulhydrat, der overvejende er opbygget af fructoseenheder. Den indeholder kun nogle få procent glucose, hvilket gør skorzonerrod interessant for diabetikere.

Betydning i kosten
Skorzonerrod hører til blandt de mere energirige grønsager. Den har et stort indhold af mineraler, især jern.
*lmtabel*

Typiske fejl
Udtørring og råd.

Opbevaring og holdbarhed
Skorzonerrod opbevares bedst ved 0°C og 90-100 % relativ fugtighed. Her kan de løse holde sig i ca. 4 måneder og pakkede i 3-6 uger. Ved 20°C kan de løse holde sig i 5-7 dage og pakkede ligeledes i 5-7 dage.
*saeson*

Konserveringsformer

Dybfrysning
Skorzonerrødderne er besværlige at skrælle, men hvis man blanchere dem i et par minutter, er skrællen lettere at fjerne. Bagefter skæres rødderne i mindre stykker og nedfryses portionsvis.

Kilder

Bioteknologisk institut, ”Håndbog om frugt og grønsager”, bind 1, 2 og 3, Kolding.
Kirsten Fasmer, ”Forrådsbogen” , Høst & Søns Forlag, København 1981.

Scorzonera hispanica


Cookiesinformation