Velkommen
til Viden om Mad


Her kan du finde svar på spørgsmål om vore fødevarer.

Du kan slå op i Leksikon eller stille spørgsmål til andre af Voms læsere.


Søg i debat


Søg i leksikon


Målsætning
Viden om mad - Vom - er stedet, hvor du kan få den bedste og mest troværdige information om mad. Vi vil sikre, at vores egne kilder altid er i orden og til at stole på. Når det drejer sig om fødevarer, er der kun sjældent et enkelt endegyldigt svar. Derfor lægger vi også vægt på, at sagerne bliver set fra flere sider, vendt og drejet i en debat mellem eksperter og forbrugere. Vi vil gerne kunne give dig svar på alle spørgsmål om mad, uanset om det handler om smag, sundhed, sikkerhed eller andet, der vedrører din mad.

 


Leksikon
Selleri

Selleri

Knoldselleri hører til skærmplantefamilien (Umbelliferae), der oprindeligt er hjemmehørende i landene omkring Middelhavet. Det er en ældgammel kulturplante; således har man i egyptiske grave fra omkring 1100 f. Kr. fundet rester af selleriblade. Også blandt de gamle grækere var selleri almindeligt kendt. I Danmark har den været kendt i hvert fald siden 1300-tallet, hvor den er nævnt i flere urtebøger. Anvendelsen formodes at være af medicinsk art. I 1600-tallet angives den at være dyrket i enkelte haver, og omkring år 1800 er den i visse egne af landet almindeligt dyrket. På Langeland forsøger man i denne periode at lave akvavit af selleri. Sammesteds finder selleri omkring år 1900 anvendelse som brunstfremmende middel.

Sellerifrø spirer langsomt, og vækstperioden for selleri er meget lang. Det er derfor nødvendigt at udplante selleri, for at de kan nå at blive tilstrækkelig store. Udplantning bør dog ikke foretages for tidligt, da der så vil være stor risiko for stokløbning.

Den ideelle selleriknold er glat med alle rødderne samlet under knolden. Den indvendige farve skal være hvid, og knolden skal være fri for indvendig hulhed.

Forbruget af selleri i Danmark har været nedadgående i flere år, hvilket til dels skyldes, at den ikke er særlig velegnet i råkost.

Betydning i kosten
Knoldselleri hører til blandt de moderat energiholdige grønsager. Den har et stort indhold af vitaminerne B6, C og K, og af mineralet kalium samt af kostfibre.
*lmtabel*

Typiske fejl
Råd, misfarvet og udtørret top, dårlig afpudsning ved rødderne, indvendig hulhed og fryseskader (vævet bliver blødt og sortfarvet).

Opbevaring og holdbarhed
Knoldselleri opbevares bedst ved 0°C og 95-100 % relativ fugtighed, hvor holdbarheden er ca. 160 døgn. Ved 20°C kan den holde sig 6-8 dage.
*saeson*

Konserveringsformer

Dybfrysning
Sellerien skrælles, skæres i terninger og blancheres i 2 min, hvorefter de pakkes  portionsvis og nedfryses.
Sellerien kan tøs op og bruges som suppeurt.

Kilder
Bioteknologisk institut, ”Håndbog om frugt og grønsager”, bind 1, 2 og 3, Kolding.
Kirsten Fasmer, ”Forrådsbogen” , Høst & Søns Forlag, København 1981.

Apium graveolens var. rapaceum


Cookiesinformation