Velkommen
til Viden om Mad


Her kan du finde svar på spørgsmål om vore fødevarer.

Du kan slå op i Leksikon eller stille spørgsmål til andre af Voms læsere.


Søg i debat


Søg i leksikon


Målsætning
Viden om mad - Vom - er stedet, hvor du kan få den bedste og mest troværdige information om mad. Vi vil sikre, at vores egne kilder altid er i orden og til at stole på. Når det drejer sig om fødevarer, er der kun sjældent et enkelt endegyldigt svar. Derfor lægger vi også vægt på, at sagerne bliver set fra flere sider, vendt og drejet i en debat mellem eksperter og forbrugere. Vi vil gerne kunne give dig svar på alle spørgsmål om mad, uanset om det handler om smag, sundhed, sikkerhed eller andet, der vedrører din mad.

 


Leksikon
Hovedsalat

Hovedsalat

Hovedsalat hører til de kurvblomstrende planter (Compositae). Hovedsalat, som vi kender det, stammer sandsynligvis fra de vilde former, der findes udbredt i Sydeuropa, Lilleasien og Nordafrika. I oldtiden blev salat brugt som kulturplante i Grækenland, bl.a. på grund af mælkesaftens virkning som lægemiddel. Omkring det 14. århundrede blev den dyrket i England, og nogle hundrede år senere kom den til Danmark.

Hovedsalat dyrkes meget i private haver på friland, men erhvervsmæssigt sker dyrkningen i Danmark nu næsten udelukkende i væksthus.

Der findes et meget stort antal sorter tilpasset de skiftende årstiders lys- og temperaturforhold. Bladene sidder sammen i en roset, som bliver fast og kompakt, efterhånden som hovedet udvikler sig. I faste hoveder er de indre blade lysegule eller næsten farveløse.

Betydning i kosten
Hovedsalat hører til blandt de lavenergiholdige grønsager. Hovedsalat har et stort indhold af vitaminerne A, C og K samt mineralerne kalcium, mangan og kalium.
*lmtabel*

Typiske fejl
Udtørring, misfarvning, råd, løse hoveder, urenheder og rust.

Opbevaring og holdbarhed
Hovedsalat opbevares bedst ved 0°C og 95-100 % relativ fugtighed, hvor det kan holde sig i op til 10 døgn.

*saeson*


Kilde

Bioteknologisk institut, ”Håndbog om frugt og grønsager”, bind 1, 2 og 3, Kolding.

Lactuca sativa L. var. capitata L.


Cookiesinformation