Velkommen
til Viden om Mad


Her kan du finde svar på spørgsmål om vore fødevarer.

Du kan slå op i Leksikon eller stille spørgsmål til andre af Voms læsere.


Søg i debat


Søg i leksikon


Målsætning
Viden om mad - Vom - er stedet, hvor du kan få den bedste og mest troværdige information om mad. Vi vil sikre, at vores egne kilder altid er i orden og til at stole på. Når det drejer sig om fødevarer, er der kun sjældent et enkelt endegyldigt svar. Derfor lægger vi også vægt på, at sagerne bliver set fra flere sider, vendt og drejet i en debat mellem eksperter og forbrugere. Vi vil gerne kunne give dig svar på alle spørgsmål om mad, uanset om det handler om smag, sundhed, sikkerhed eller andet, der vedrører din mad.

 


Leksikon
Radise

Radise

Radise hører til korsblomstfamilien (Crusiferae). Den er en af de allerældste kulturplanter, og man mener, at den oprindeligt stammer fra Kina, hvor dyrkningen har været kendt i mange tusinde år. Egypterne havde kendskab til radisen før pyramidetiden, mens romerne lærte den at kende omkring begyndelsen af vor tidsregning. Først i 1500-tallet kommer den til Nordeuropa og til Danmark i begyndelsen af 1600-tallet, men den bliver først kendt i bredere kredse i 1800-tallet.

Radise er en etårig plante. Den spiselige del af radisen, knolden, er opstået ved en opsvulmning af kimstænglen, dvs. at knolden botanisk set er en del af stænglen og ikke en del af roden. Radiser kan variere meget i form og farve, fra kuglerund-langagtig til kegleformet og fra helt rød over rød-hvid til helt hvid. I Danmark er det stadig den aflange rød-hvide, der er mest populær, mens de kuglerunde røde i andre lande er de mest almindelige.

Radisens skarpe smag skyldes indholdet af sennepsolier. De er stærkest koncentreret i de yderste lag, hvor indholdet kan være 2-3 gange højere end inde i midten af radisen.

Betydning i kosten
Radiser hører til blandt de lavenergiholdige grønsager. De har et højt indhold af C-vitamin og mineralet kalium.
*lmtabel*

Typiske fejl
Udtørring, råd, bitter smag, insektgnav, misfarvet top, skimmel, svampethed, mørke pletter og dårlig aftopning.

Opbevaring og holdbarhed
Radiser opbevares bedst ved 0°C og 95-100 % relativ fugtighed, hvor de kan holde sig med top i 3-5 dage og uden top i 10-14 dage. Ved 20°C kan de holde sig med top 1 dag og uden top i 2 dage.
*saeson*

Kilde
Bioteknologisk institut, ”Håndbog om frugt og grønsager”, bind 1, 2 og 3, Kolding.

Raphanus sativus subsp. radicula


Cookiesinformation