Velkommen
til Viden om Mad


Her kan du finde svar på spørgsmål om vore fødevarer.

Du kan slå op i Leksikon eller stille spørgsmål til andre af Voms læsere.


Søg i debat


Søg i leksikon


Målsætning
Viden om mad - Vom - er stedet, hvor du kan få den bedste og mest troværdige information om mad. Vi vil sikre, at vores egne kilder altid er i orden og til at stole på. Når det drejer sig om fødevarer, er der kun sjældent et enkelt endegyldigt svar. Derfor lægger vi også vægt på, at sagerne bliver set fra flere sider, vendt og drejet i en debat mellem eksperter og forbrugere. Vi vil gerne kunne give dig svar på alle spørgsmål om mad, uanset om det handler om smag, sundhed, sikkerhed eller andet, der vedrører din mad.

 


Leksikon
Rodpersille

Rodpersille

Rodpersille tilhører skærmblomstfamilien (Umbelliferae) og er nært beslægtet med persille. Den er en af de meget gamle kulturplanter og er oprindeligt hjemmehørende i Middelhavsområdet, hvor den endnu findes vildtvoksende.

Kendskabet til rodpersille er ikke ret stort, og det er ikke ualmindeligt, at den forveksles med pastinak, som den har en del tilfælles med. Rodpersille er dog generelt mindre og ikke så groft opbygget som pastinak og har desuden en finere og mere raffineret smag.

Under dyrkningen er rodpersille yderst følsom overfor dårlig jordstruktur, som giver sig udslag i grenede, ujævne rødder med ringdannelser. I milde vintre kan rodpersille overvintre på marken, men er dog noget mere frostfølsom end pastinak.

Betydning i kosten
Persillerod hører til blandt de moderat energiholdige grønsager.
*lmtabel*

Typiske fejl
Udtørring, råd, ormeangreb og træethed.

Opbevaring og holdbarhed
Rodpersille opbevares bedst ved 0°C og 95-100 % relativ fugtighed, hvor den hos producenten kan holde sig i 2-6 måneder og i detailleddet i 3-4 uger. Ved 20°C og 60 % relativ fugtighed kan rodpersille holde sig i 4-6 dage.
*saeson*

Kilde
Bioteknologisk institut, ”Håndbog om frugt og grønsager”, bind 1, 2 og 3, Kolding.

Petroselinum crispum ssp. tuberosum


Cookiesinformation