Velkommen
til Viden om Mad


Her kan du finde svar på spørgsmål om vore fødevarer.

Du kan slå op i Leksikon eller stille spørgsmål til andre af Voms læsere.


Søg i debat


Søg i leksikon


Målsætning
Viden om mad - Vom - er stedet, hvor du kan få den bedste og mest troværdige information om mad. Vi vil sikre, at vores egne kilder altid er i orden og til at stole på. Når det drejer sig om fødevarer, er der kun sjældent et enkelt endegyldigt svar. Derfor lægger vi også vægt på, at sagerne bliver set fra flere sider, vendt og drejet i en debat mellem eksperter og forbrugere. Vi vil gerne kunne give dig svar på alle spørgsmål om mad, uanset om det handler om smag, sundhed, sikkerhed eller andet, der vedrører din mad.

 


Leksikon
Rabarber

Rabarber

Rabarber hører til syrefamilien (Polygonaceae). Den kommer oprindeligt fra strækningen langs floden Volga i det sydlige Sibirien. Navnet rabarber er afledt fra Rha barbarum, som betyder den rha, der kommer fra fremmede lande, hvor rha = Volga.

Optegnelserne om dyrkning i Europa daterer sig til 1600-tallet fra Italien og England. I begyndelsen finder den kun medicinsk anvendelse, men i 1800-taller bliver den brugt i madlavningen. I Danmark begynder dyrkning i haverne omkring år 1860, og rabarber er således en relativt sent tilkommet plante, selvom den i dag opfattes som meget gammeldags.

Produktion af rabarber i Danmark toppede lige efter 2. verdenskrig. I dag er den beskeden og omfatter kun friskvaremarkedet.

Rabarber er en flerårig, hårdfør plante, som man normalt kan høste på i 5-10 år. Blomsterstanden kan blive op til 2 m. høj, er grenet og har små hvide/cremefarvede blomster.

Betydning i kosten
Rabarber hører til blandt de mindre energiholdige grønsager. Rabarber indeholder oxalsyre, som er kalkbindende. Oxalsyren kan neutraliseres med calciumclorid, men dette er kun nødvendigt, såfremt man jævnligt indtager rabarberprodukter.
*lmtabel*

Typiske fejl
Udtørring, rådpletter og mekanisk beskadigelse.

Opbevaring og holdbarhed
Rabarber opbevares bedst ved 0°C og 95-100 % relativ fugtighed, hvor de kan holde sig i op til 20 døgn. Ved 20°C og 60 % relativ fugtighed kan de holde sig i 2-3 dage.
*saeson*

Konserveringsformer
Rabarbersæsonen falder i to omgange, første gang i maj-juni, anden i august-september. Generelt kan man høste rabarber fra april til oktober.

Dybfrysning
Rabarberstilkene skæres i mindre stykker og fryses ned uden sukker.

Marmelade
1 kg rabarberstilke
600 g sukker
1 brev geleringsmiddel
Evt. kornene af en stang vanilje

Rabarberstilkene skylles, skæres i mindre stykker ca. 2-3 cm, drysses lagvis med sukker i en gryde og stilles til saftning.
Gryden bringes i kog og rabarberne koges i 5 min, hvorefter vaniljekornene og geleringsmidlet tilsættes. Marmeladen koges yderligere 10 min, før den hældes i glas, som lukke med det samme.

Saft
1 kg rabarberstilke
1 dl vand
Pr. liter saft bruges 250-300 g sukker
1 spsk. konserveringsmiddel

Rabarberne skylles, skæres i mindre stykker og koges med vandet i 15 min. Rabarberne moses mod grydens kant og hældes i en saftpose og afdrypper. Saften gives et opkog med den beregnede mængde sukker. Konserveringsmidlet tilsættes og saften hældes på flasker.

Kilder
Bioteknologisk institut, ”Håndbog om frugt og grønsager”, bind 1, 2 og 3, Kolding.
Kirsten Fasmer, ”Forrådsbogen” , Høst & Søns Forlag, København 1981.

Rheum rhaponticum


Cookiesinformation