Velkommen
til Viden om Mad


Her kan du finde svar på spørgsmål om vore fødevarer.

Du kan slå op i Leksikon eller stille spørgsmål til andre af Voms læsere.


Søg i debat


Søg i leksikon


Målsætning
Viden om mad - Vom - er stedet, hvor du kan få den bedste og mest troværdige information om mad. Vi vil sikre, at vores egne kilder altid er i orden og til at stole på. Når det drejer sig om fødevarer, er der kun sjældent et enkelt endegyldigt svar. Derfor lægger vi også vægt på, at sagerne bliver set fra flere sider, vendt og drejet i en debat mellem eksperter og forbrugere. Vi vil gerne kunne give dig svar på alle spørgsmål om mad, uanset om det handler om smag, sundhed, sikkerhed eller andet, der vedrører din mad.

 


Leksikon
Oliven

Oliven hører til olivenfamilien (Oleaceae). Oliventræet har hjemme i Middelhavslandene, hvor der endnu visse steder findes skove af vilde oliventræer. Man antager, at Lilleasien er træets hjemsted, men dyrkningen har meget tidligt bredt sig til hele Mellemøsten, hvor det allerede i oldtiden var meget udbredt. Senere er olivendyrkning blevet bragt til andre egne med et tilsvarende klima, og det dyrkes nu i alle subtropiske områder, men det er stadig Middelhavslandene, der står for den største produktion.

Oliventræet er et stedsegrønt træ, som kan blive op til 20 m. højt. Træet har smalle læderagtige blade med et grågrønt, lid trist udseende. Blomsterne er små og hvide og har en dejlig duft. Frugterne er stenfrugter med saftigt, olieholdigt frugtkød. De umodne frugter er grønne, mens de modne er blåsorte.

Olivenfrugterne indeholder et glycosid, der giver frugtkødet en meget bitter smag.

Oliventræer kan blive meget store og meget gamle. Beskrivelser af særlige eksemplarer er derfor almindelige. Det tykkeste træ måler 27 m. i omkreds. Nogle mener, at de ældste træer stammer fra Jesu tid.

Friske oliven egner sig ikke til at spise rå, de er hårde og bitre. Den bitre smag forsvinder ved fermentering. Efter fermentering opbevares olivenfrugterne i en saltlage.
*lmtabel*

Opbevaring og holdbarhed
Oliven opbevares bedst ved 7-10°C og 90 % relativ fugtighed, hvor de kan holde sig i 4-6 uger.
*saeson*

Kilde
Bioteknologisk institut, ”Håndbog om frugt og grønsager”, bind 1, 2 og 3, Kolding.

Olea europaea


Cookiesinformation