Velkommen
til Viden om Mad


Her kan du finde svar på spørgsmål om vore fødevarer.

Du kan slå op i Leksikon eller stille spørgsmål til andre af Voms læsere.


Søg i debat


Søg i leksikon


Målsætning
Viden om mad - Vom - er stedet, hvor du kan få den bedste og mest troværdige information om mad. Vi vil sikre, at vores egne kilder altid er i orden og til at stole på. Når det drejer sig om fødevarer, er der kun sjældent et enkelt endegyldigt svar. Derfor lægger vi også vægt på, at sagerne bliver set fra flere sider, vendt og drejet i en debat mellem eksperter og forbrugere. Vi vil gerne kunne give dig svar på alle spørgsmål om mad, uanset om det handler om smag, sundhed, sikkerhed eller andet, der vedrører din mad.

 


Leksikon
Majroe

Majroe

Majroen tilhører korsblomstfamilien (Crusiferae) og kendes også under navnene hvidroe, haveroe og turnips. Den er udviklet fra agerkålen Brassica campestris, som er en almindelig ukrudtsplante herhjemme. Majroen er en meget gammel kulturplante, kendt i oldtidens Grækenland og formodentlig samtidig med i det øvrige Europa. Særlig populær har den været og er stadig i de tysktalende lande.

Majroen har en meget kort udviklingstid, ca. 6 uger, og er ikke særlig varmekrævende. Dette gør, at den kan dyrkes langt op i Nordskandinavien og på Grønland.

Selve majroen kan være fladrund, rund, oval eller aflang, og farven er hvidgullig. Den øverste del kan være hvid, rød til violet eller grøn og flerfarvet. Majroen må ikke blive for stor (max. 8-10 cm. i diameter), da dette medfører, at roden bliver løs og svampet med øget risiko for træethed. Smagen varierer også en del afhængig af sort og dyrkningsforhold.

Betydning i kosten
Majroer hører til blandt de moderat energiholdige grønsager. De har et vist indhold af C-vitamin.
*lmtabel*

Typiske fejl
Råd, udtørring og træethed.

Opbevaring og holdbarhed
Majroer opbevares bedst ved 0°C og 95-100 % relativ fugtighed, hvor de uden top kan holde sig i 1-2 uger. Ved 20°C og 60 % relativ fugtighed kan de holde sig 2-3 dage.
*saeson*

Kilde
Bioteknologisk institut, ”Håndbog om frugt og grønsager”, bind 1, 2 og 3, Kolding.

Brassica rapa. var. rapa


Cookiesinformation