Velkommen
til Viden om Mad


Her kan du finde svar på spørgsmål om vore fødevarer.

Du kan slå op i Leksikon eller stille spørgsmål til andre af Voms læsere.


Søg i debat


Søg i leksikon


Målsætning
Viden om mad - Vom - er stedet, hvor du kan få den bedste og mest troværdige information om mad. Vi vil sikre, at vores egne kilder altid er i orden og til at stole på. Når det drejer sig om fødevarer, er der kun sjældent et enkelt endegyldigt svar. Derfor lægger vi også vægt på, at sagerne bliver set fra flere sider, vendt og drejet i en debat mellem eksperter og forbrugere. Vi vil gerne kunne give dig svar på alle spørgsmål om mad, uanset om det handler om smag, sundhed, sikkerhed eller andet, der vedrører din mad.

 


Leksikon
Løg

Løg

Løg hører til liljefamilien (Liliaceae), som udover mange prydplanter omfatter mange forskellige typer af spiseløg, der tilsammen tilhører slægten Allium. De mest almindelige spiseløg, kepaløg, bærer det latinske navn Allium cepa L.

Spiseløg stammer fra Centralasien, hvor der i Nordvestkina, Afghanistan og Uzbekistan stadig findes vildtvoksende kepaløg. I Kina blev der allerede for 3000 år siden dyrket løg, og i Ægypten findes afbildninger af løg i pyramiderne. Romerne bragte løgene med til Nordeuropa, og Colombus bragte løgene med til Amerika. I middelalderen var løgdyrkning almindelig, og man tillagde løg mange egenskaber, både som næringsmiddel og som lægeurt. Løg dyrkes nu i stor udstrækning over næsten hele kloden.

Der forekommer mange former for løg, som alle er nært beslægtede. Ud over kepaløg, som også findes som røde løg, kendes af spiseløg især skalotteløg, som er små og skarptsmagende og hvidløg, som især meget anvendes i de sydlige lande til madlavning.

Det bemærkes, at løgolien udskilles via sved med en meget karakteristisk lugt.

Betydning i kosten
Løg hører til blandt de moderat energiholdige grønsager. De har et stort indhold af kalium, kostfibre og vitamin C.
*lmtabel*

Typiske fejl
Råd, spirer, fryseskader (glasagtige), skimmel (ofte under skællene), bløde, fugtige, stødpletter og løse skæl.

Opbevaring og holdbarhed
Løg uden top opbevares bedst ved –2-0°C og 75-85 % relativ fugtighed, hvor de kan holde sig i 7-8 måneder. Løg med top opbevares bedre ved 95-100 % relativ fugtighed, hvor de har ca. en uges holdbarhed ved 0°C.
*saeson*

Konserveringsformer

Dybfrysning
Løgene kan skæres i skiver og evt. brunes før de nedfryses. Ved optøning bruges de direkte.

Syltede løg
1 kg  pillede løg
5 cm peberrod skåret i skiver
2 dildskærme
1 tsk. hel peber
1 tsk. konserveringsmiddel
Syltelage af:
1 liter husholdseddike
150 g sukker
1 spsk. salt

Løgene koges i en lage af eddike, sukker og salt i 5 min, og lægges lagvis med krydderierne i et glas. Lagen koges ind, skummes, tilsættes konserveringsmiddel og hældes over løgene.

Kilder
Bioteknologisk institut, ”Håndbog om frugt og grønsager”, bind 1, 2 og 3, Kolding.
Kirsten Fasmer, ”Forrådsbogen” , Høst & Søns Forlag, København 1981.

Allium


Cookiesinformation