Velkommen
til Viden om Mad


Her kan du finde svar på spørgsmål om vore fødevarer.

Du kan slå op i Leksikon eller stille spørgsmål til andre af Voms læsere.


Søg i debat


Søg i leksikon


Målsætning
Viden om mad - Vom - er stedet, hvor du kan få den bedste og mest troværdige information om mad. Vi vil sikre, at vores egne kilder altid er i orden og til at stole på. Når det drejer sig om fødevarer, er der kun sjældent et enkelt endegyldigt svar. Derfor lægger vi også vægt på, at sagerne bliver set fra flere sider, vendt og drejet i en debat mellem eksperter og forbrugere. Vi vil gerne kunne give dig svar på alle spørgsmål om mad, uanset om det handler om smag, sundhed, sikkerhed eller andet, der vedrører din mad.

 


Leksikon
Jordskokker

Jordskokker

Jordskok tilhører kurvblomstfamilien (Compositae). Den har sin oprindelse i Nordamerika og er via Asien kommet til Europa i det 17. århundrede. Der er oplysninger om begyndende dyrkning i Danmark omkring år 1800. Senere siges den i visse egne, bl.a. Stevns og Falster, at være mere populær end kartofler. I dag er erhvervsavlen meget ringe, hvorimod dyrkning af jordskokker ikke er ualmindeligt i private haver, hvor den også kan udvikle sig til et besværligt ukrudt.

Selve planten, der er flerårig, kan blive op til 2 m. høj. Den har æg-hjerteformede blade og relativt små, gule, solsikkelignende blomster, der dog kun kommer til udvikling i meget varme somre.

Knoldene dannes i spidsen af korte, underjordiske udløbere. Knoldene indeholder ikke stivelse som kartofler, men i stedet inulin, som er opbygget af fructose-enheder. Dette har betydning for diabetikere.

Betydning i kosten
Jordskokker hører til blandt de mere energiholdige grønsager.
*lmtabel*

Typiske fejl
Råd, udtørring og mekanisk beskadigelse.

Opbevaring og holdbarhed
Jordskokker opbevares bedst ved 0°C og 95-100 % relativ fugtighed, hvor de kan holde sig i 2-5 måneder. Ved 20°C og 60 % relativ fugtighed kan de holde sig i 1-2 uger.
*saeson*

Konserveringsformer

Dybfrysning
Jordskokkerne skrælles og skæres i mindre stykker. De blancheres 2 min., emballeres og fryses ned. Ved optøning koges de ca. 5 min.

Kilder
Bioteknologisk institut, ”Håndbog om frugt og grønsager”, bind 1, 2 og 3, Kolding.
Kirsten Fasmer, ”Forrådsbogen” , Høst & Søns Forlag, København 1981.

Helianthus tuberosus


Cookiesinformation