Velkommen
til Viden om Mad


Her kan du finde svar på spørgsmål om vore fødevarer.

Du kan slå op i Leksikon eller stille spørgsmål til andre af Voms læsere.


Søg i debat


Søg i leksikon


Målsætning
Viden om mad - Vom - er stedet, hvor du kan få den bedste og mest troværdige information om mad. Vi vil sikre, at vores egne kilder altid er i orden og til at stole på. Når det drejer sig om fødevarer, er der kun sjældent et enkelt endegyldigt svar. Derfor lægger vi også vægt på, at sagerne bliver set fra flere sider, vendt og drejet i en debat mellem eksperter og forbrugere. Vi vil gerne kunne give dig svar på alle spørgsmål om mad, uanset om det handler om smag, sundhed, sikkerhed eller andet, der vedrører din mad.

 


Leksikon
Hvidløg

Hvidløg

Hvidløg hører til liljefamilien (Liliaceae). Hvidløg findes ikke i vild tilstand i naturen, men det menes, at det har sin oprindelse i det centrale Asien, men er meget tidligt udbredt til Middelhavsområdet. Dyrkning af hvidløg har været kendt i mindst 5000 år.

Dyrkningsområdet for hvidløg i dag er især knyttet til de subtropiske klimabælter, men der foregår også en betydelig produktion i tropiske og tempererede områder. I Danmark dyrkes en del hvidløg i de private haver, hvilket ikke er noget nyt. I 1600-tallet dyrkedes det i stor stil i bønderhaverne til brug både som madkrydderi, men især som lægeurt.

Hvidløg producerer meget sjældent frø, og al formering foregår ved plantning af de små delløg (fed), som selve hvidløget består af. Bladene hos hvidløg er ikke runde som hos almindelige løg, men flade som hos porrer.

Hvidløg har en meget skarp og gennemtrængende lugt og smag, hvilket skyldes indholdet af nogle svovlholdige, æteriske olier. Disse har en evne til at udskilles med sveden, hvorved opstår den karakteristiske lugt hos mennesker, som spiser meget hvidløg.

Betydning i kosten
Hvidløg hører til blandt de mest energirige grønsager. De indeholder meget C-vitamin, fosfor og kalium.
*lmtabel*

Typiske fejl
Udtørring, spiring, misfarvning, råd, manglende fed og skimmel.

Opbevaring og holdbarhed
Hvidløg opbevares bedst ved 0°C og 65-70 % relativ fugtighed, hvor de kan holde sig i 6-7 måneder. Ved 20°C og 60 % relativ fugtighed kan de holde sig 3-4 uger.

*saeson*


Kilde

Bioteknologisk institut, ”Håndbog om frugt og grønsager”, bind 1, 2 og 3, Kolding.

Allium sativum


Cookiesinformation