Velkommen
til Viden om Mad


Her kan du finde svar på spørgsmål om vore fødevarer.

Du kan slå op i Leksikon eller stille spørgsmål til andre af Voms læsere.


Søg i debat


Søg i leksikon


Målsætning
Viden om mad - Vom - er stedet, hvor du kan få den bedste og mest troværdige information om mad. Vi vil sikre, at vores egne kilder altid er i orden og til at stole på. Når det drejer sig om fødevarer, er der kun sjældent et enkelt endegyldigt svar. Derfor lægger vi også vægt på, at sagerne bliver set fra flere sider, vendt og drejet i en debat mellem eksperter og forbrugere. Vi vil gerne kunne give dig svar på alle spørgsmål om mad, uanset om det handler om smag, sundhed, sikkerhed eller andet, der vedrører din mad.

 


Leksikon
Gulerødder

Gulerødder

Gulerod er en 2-årig skærmplante (Umbelliferae), der findes vildtvoksende i store dele af Europa. Planten stammer fra Lilleasien og Ægypten, hvor den har været dyrket i mere end 2000 år. For omkring 600 år siden udbredtes gulerod til såvel Kina som til Europa, hvor den anvendtes både som køkkenurt, som lægeurt og til farvning. Det menes at hollænderne bragte den til Danmark under Chr. II.

Rødderne, som er en opsvulmet pælerod, rummer oplagringsnæring i 1. års planter. Formen på rødderne afhænger af sort og voksesteder. Mest populære i Danmark er cylindriske eller svagt koniske rødder af middelstørrelse. Blandt de dyrkede sorter findes dog et stort antal forskellige typer og sorter, fra meget store, stærkt koniske typer, hvor en enkelt rod kan veje op til 2 kg, til meget små rødder, såkaldte fingergulerødder, som kun vejer få gram.

Meget kendte er også kugleformede gulerødder, som normalt betegnes karotter.

Betydning i kosten
Gulerødder hører til blandt de moderat energiholdige grønsager. De har et stort indhold af A-vitamin og et mindre indhold af vitaminerne C og K samt kostfibre og mineralet kalium. Gulerødder har et stort indhold af mineralet mangan.
*lmtabel*

Typiske fejl
Råd, udtørring, misformning, toprester (især først på sæsonen), misfarvning i toppen og revnede eller knækkede gulerødder.

Opbevaring og holdbarhed
Gulerødder opbevares bedst ved 0°C og 95-100 % relativ fugtighed, hvor de kan holde sig i op til 25 døgn.
*saeson*

Konserveringsformer

Dybfrysning
Gulerødder er fryseegnet, men de risikere at blive bløde.
Før nedfrysning skal gulerødderne skrabes og enten flækkes, skæres i skiver eller terninger. Blancheringstiden er ca. 5 minutter.

Henkogning
Før henkogning skal gulerødderne skrabes og enten flækkes, skæres i skiver eller terninger og pakkes tæt i et henkogningsglas. En saltlage hældes over, så gulerødderne er dækket.
Til 1 kg gulerødder beregnes en lage af 2 ½ dl vand og 1 tsk. salt. Henkogningen foregår af to omgange, første gang i en time ved 100°C, anden gang i 40 min.

Kilder

Bioteknologisk institut, ”Håndbog om frugt og grønsager”, bind 1, 2 og 3, Kolding.
Kirsten Fasmer, ”Forrådsbogen” , Høst & Søns Forlag, København 1981.

Daucus carota L.


Cookiesinformation