Velkommen
til Viden om Mad


Her kan du finde svar på spørgsmål om vore fødevarer.

Du kan slå op i Leksikon eller stille spørgsmål til andre af Voms læsere.


Søg i debat


Søg i leksikon


Målsætning
Viden om mad - Vom - er stedet, hvor du kan få den bedste og mest troværdige information om mad. Vi vil sikre, at vores egne kilder altid er i orden og til at stole på. Når det drejer sig om fødevarer, er der kun sjældent et enkelt endegyldigt svar. Derfor lægger vi også vægt på, at sagerne bliver set fra flere sider, vendt og drejet i en debat mellem eksperter og forbrugere. Vi vil gerne kunne give dig svar på alle spørgsmål om mad, uanset om det handler om smag, sundhed, sikkerhed eller andet, der vedrører din mad.

 


Leksikon
Grønkål

Grønkål tilhører korsblomstfamilien (Crusiferae), og det er den kåltype, som står den vilde kål nærmest. Oprindelsen er Middelhavskysterne og Englands og Frankrigs atlanterhavskyster. Grønkål i den form, som den har i dag, har været kendt i mere end 2000 år. I Danmark har grønkålen i en glatbladet type været kendt siden middelalderen, mens den krusbladede type kun har været dyrket i et par hundrede år. Der har været perioder, hvor grønkål var den dominerende eller eneste kåltype, der dyrkedes. I Jylland har grønkålen været speciel populær, især i de nordlige og sydlige egne. Der er stadig en tradition for i disse egne ved særlige lejligheder at servere grønkål, f.eks. grønlangkål nytårsaften.

Den overvejende del af den erhvervsmæssige produktion i Danmark går til industri.

Betydning i kosten
Grønkål hører til blandt de moderat energiholdige grønsager. Den har et højt indhold af A- og C-vitamin og er meget fiberrig.
*lmtabel*

Typiske fejl
Udtørring, misfarvning, svedne bladspidser og ormegnav.

Opbevaring og holdbarhed
Grønkål opbevares bedst ved 0°C og 95-100 % relativ fugtighed, hvor det kan holde sig i op til 28 døgn.
*saeson*

Konserveringsformer
Grønkålen kan overvintre på stokkene i bedet, men spildet er relativt stort.

Dybfrysning
Kålbladene skylles og blancheres i nogle minutter. Derefter hakkes de og fordeles i fryseemballage.
Ved optøning koges kålen i 5-6 min.

Kilder
Bioteknologisk institut, ”Håndbog om frugt og grønsager”, bind 1, 2 og 3, Kolding.
Kirsten Fasmer, ”Forrådsbogen” , Høst & Søns Forlag, København 1981.

Brassica oleracea var. sabellica






Cookiesinformation