Velkommen
til Viden om Mad


Her kan du finde svar på spørgsmål om vore fødevarer.

Du kan slå op i Leksikon eller stille spørgsmål til andre af Voms læsere.


Søg i debat


Søg i leksikon


Målsætning
Viden om mad - Vom - er stedet, hvor du kan få den bedste og mest troværdige information om mad. Vi vil sikre, at vores egne kilder altid er i orden og til at stole på. Når det drejer sig om fødevarer, er der kun sjældent et enkelt endegyldigt svar. Derfor lægger vi også vægt på, at sagerne bliver set fra flere sider, vendt og drejet i en debat mellem eksperter og forbrugere. Vi vil gerne kunne give dig svar på alle spørgsmål om mad, uanset om det handler om smag, sundhed, sikkerhed eller andet, der vedrører din mad.

 


Leksikon
Græskar

Græskar

Græskar tilhører græskarfamilien (Curcurbitaceae) og omfatter to arter, Curcurbita maxima, der er rund til fladrund, og Curcurbita pepo, der er aflang til fladrund.

De nu kendte typer stammer oprindeligt fra Amerika, hvor de var almindeligt dyrkede af indianerne. Til Europa kom de i 1500-tallet, og der findes danske dyrkningsanvisninger i Block’s havebog fra 1647.

Der findes nu en lang række sorter af græskar, men ved udvælgelsen af nye lægges især vægt på tykt frugtkød og en lille kernemasse. Græskar kan blive meget store; det er ikke ualmindeligt at finde eksemplarer, der vejer 50 kg. Det er også populært i haveforeninger at konkurrere om hvem, der kan frembringe det største græskar.

Betydning i kosten
Græskar hører til blandt de energifattige grønsager.
*lmtabel*

Typiske fejl
Råd, træethed, mekanisk beskadigelse og insektgnav.

Opbevaring og holdbarhed
Græskar opbevares bedst ved 7-10°C og 75-85 % relativ fugtighed, hvor de kan holde sig i 2-3 måneder. Ved 20°C og 60 % relativ fugtighed kan de holde sig i 2-4 uger. Enkelte sorter kan ved fuld modenhed tåle ned til 0°C.
*saeson*

Konserveringsformer

Sukkersyltning
1 kg istandgjort græskar
2 dl eddike
2 dl vand (eller i alt 4 dl vand, hvis man ikke vil sylte med eddiken)
600g sukker
25 g hel ingefær eller en stang vanilje
1 spsk. Konserveringsmiddel

Græskarret skrælles, flækkes og kernerne fjernes, hvorefter det skæres i strimler og lægges i et glas.
Kogende vand hældes i glasset så græskarstrimlerne er helt dækket. Vandet hældes fra, når det er koldt. En lage koges af vand, eddike, sukker og krydderier. Græskarstrimlerne kommes portionsvis i lagen og koges til de er blevet klare, hvorefter de lægges i en rent glas. Lagen koges ind, skummes, tilsættes konserveringsmiddel og hældes over græskarrene. Glasset lukkes med et tætsluttende låg.

Sursyltning
1 kg rengjorte græskar
Saltlage af:
1 liter vand
100 g salt
Syltelage af:
1 liter eddike
500 g sukker
100 g skalotteløg
5 cm peberrod skåret i skiver
1 spsk. hel sennep
1 tsk. hel peber
1 dildskærm
1 spsk. konserveringsmiddel

Græskarret skrælles, flækkes og kernerne fjernes. Herefter skæres græskaret i strimler eller terninger, som lægges  i et glas sammen med den kolde saltlage i et døgn.
Eddike, sukker og krydderierne bringes i kog og græskarstrimlerne kommes holdvis i lagen. Når lagen igen koger, tages strimlerne op og lægges i et rent glas. Lagen koges ind, skummes, tilsættes konserveringsmiddel og hældes over græskarrene. Glasset lukkes med et tætsluttende låg.

Kilder
Bioteknologisk institut, ”Håndbog om frugt og grønsager”, bind 1, 2 og 3, Kolding.
Kirsten Fasmer, ”Forrådsbogen” , Høst & Søns Forlag, København 1981.

Curcurbita maxima, Curcurbita pepo


Cookiesinformation