Velkommen
til Viden om Mad


Her kan du finde svar på spørgsmål om vore fødevarer.

Du kan slå op i Leksikon eller stille spørgsmål til andre af Voms læsere.


Søg i debat


Søg i leksikon


Målsætning
Viden om mad - Vom - er stedet, hvor du kan få den bedste og mest troværdige information om mad. Vi vil sikre, at vores egne kilder altid er i orden og til at stole på. Når det drejer sig om fødevarer, er der kun sjældent et enkelt endegyldigt svar. Derfor lægger vi også vægt på, at sagerne bliver set fra flere sider, vendt og drejet i en debat mellem eksperter og forbrugere. Vi vil gerne kunne give dig svar på alle spørgsmål om mad, uanset om det handler om smag, sundhed, sikkerhed eller andet, der vedrører din mad.

 


Leksikon
Broccoli

Broccoli

Broccoli kendes også under navnet aspargeskål. Den hører ligesom de øvrige kåltyper til den store korsblomstfamilie (Cruciferae). Broccoli er udviklet fra den vilde kål, som findes vildtvoksende i hele Middelhavsområdet. Den har været kendt i århundreder i Sydeuropa, og specielt i Italien har den været dyrket meget. I Danmark har den været kendt i mere end 40 år, og den er inden for den sidste årrække blevet populær. I USA er den som grønsagskultur vigtigere end blomkål.

Broccoli minder i opbygning om blomkål. Selve hovedet, der er relativt løst opbygget, består af en stor blomsterstand af funktionsdygtige blomster i knopstadiet. Efter hovedskuddet er skåret, vil planten udvikle nogle sideskud. Disse vil ikke opnå nær sammen størrelse som hovedskuddet og markedsføres ofte i bundter. Broccoli er i forhold til blomkål betydeligt mere følsom over for ugunstige temperatur- og fugtighedsforhold.

Den erhvervsmæssige dyrkning i Danmark er endnu relativ lille, men har været i stigning inden for de sidste år.

Betydning i kosten
Broccoli hører til de moderat energiholdige grønsager. Broccoli er meget rig på A-vitamin, men indeholder også meget af vitaminerne B2, B6, folacin, C og K. Desuden har broccoli et stort indhold af mineralerne calcium, mangan og kalium samt af kostfibre.
*lmtabel*
Typiske fejl
Udsprungne, gule blomster, udtørring, gulfarvning af løvet, træethed og råd.

Opbevaring og holdbarhed
Broccoli opbevares bedst ved 0°C og 95-100 % relativ fugtighed, hvor de kan holde sig i 1-2 uger. Ved 20°C og 60 % relativ fugtighed kan broccoli holde sig i 1-2 dage.
*saeson*

Kilde
Bioteknologisk institut, ”Håndbog om frugt og grønsager”, bind 1, 2 og 3, Kolding.

Brassica oleracea var. cymosa


Cookiesinformation