Velkommen
til Viden om Mad


Her kan du finde svar på spørgsmål om vore fødevarer.

Du kan slå op i Leksikon eller stille spørgsmål til andre af Voms læsere.


Søg i debat


Søg i leksikon


Målsætning
Viden om mad - Vom - er stedet, hvor du kan få den bedste og mest troværdige information om mad. Vi vil sikre, at vores egne kilder altid er i orden og til at stole på. Når det drejer sig om fødevarer, er der kun sjældent et enkelt endegyldigt svar. Derfor lægger vi også vægt på, at sagerne bliver set fra flere sider, vendt og drejet i en debat mellem eksperter og forbrugere. Vi vil gerne kunne give dig svar på alle spørgsmål om mad, uanset om det handler om smag, sundhed, sikkerhed eller andet, der vedrører din mad.

 


Leksikon
Blomkål

Blomkål

Blomkål hører ligesom de øvrige kåltyper til korsblomstfamilien (Cruciferae).

Vilde former af kål findes overalt i Middelhavslandene, i Sydengland og i Sydirland. De dyrkede former, herunder blomkål, stammer fra Lilleasien, hvor de har været dyrket i årtusinder. I Spanien blev kålen indført i det 12. århundrede, og herfra bredte den sig ud over Europa. I midten af det 15. århundrede omtales den første gang i Danmark. Nu finder dyrkning af blomkål sted overalt på kloden.

Botanisk er blomkål speciel derved, at den blomsterstand, som udgør den spiselige del, anlægges allerede 1. år, og at flertallet af grenene i blomsterstanden er golde og fyldes med plantens oplagsnæring. Får hovedet lov at udvikle sig, vil det blomstre allerede 1. år, men uden at kunne modne sine frø.

Betydning i kosten
Blomkål hører til de blandt de moderat energiholdige grønsager. Den har et betydeligt indhold af C- og K-vitamin og et stort indhold af vitaminerne B6 og pantotensyre. Derudover har blomkål et stort indhold af mineralerne fosfor og kalium samt kostfibre.
*lmtabel*
Typiske fejl
Udtørring, misfarvning af blade og hoved, form- og udviklingsfejl (løse hoveder), bakterieangreb (mørke pletter), råd og skimmel.

Opbevaring og holdbarhed
Blomkål opbevares bedst ved 0°C og 95-100 % relativ fugtighed, hvor den kan holde sig i op til 40 døgn.
*saeson*

Konserveringsformer
Frisk blomkål kan holde sig ca. en måned, hvis de opbevares køligt i plasticposer.

Dybfrysning
Blomkål er fryseegnet, men man kan dog risikere, at kålen bliver lidt blød og misfarvet.
Man kan fryse hele kålhoveder, men det er bedst at dele dem i buketter. Blomkålsbuketter blancheres 3-4 min og hele blomkål i 6-7 min. Ved optøning kommes de frosne buketter 5 min i kogende vand, mens hele blomkål koges i 10 min.

Kilder

Bioteknologisk institut, ”Håndbog om frugt og grønsager”, bind 1, 2 og 3, Kolding.
Kirsten Fasmer, ”Forrådsbogen” , Høst & Søns Forlag, København 1981.

Brassica oleracea var. botrytis


Cookiesinformation