Velkommen
til Viden om Mad


Her kan du finde svar på spørgsmål om vore fødevarer.

Du kan slå op i Leksikon eller stille spørgsmål til andre af Voms læsere.


Søg i debat


Søg i leksikon


Målsætning
Viden om mad - Vom - er stedet, hvor du kan få den bedste og mest troværdige information om mad. Vi vil sikre, at vores egne kilder altid er i orden og til at stole på. Når det drejer sig om fødevarer, er der kun sjældent et enkelt endegyldigt svar. Derfor lægger vi også vægt på, at sagerne bliver set fra flere sider, vendt og drejet i en debat mellem eksperter og forbrugere. Vi vil gerne kunne give dig svar på alle spørgsmål om mad, uanset om det handler om smag, sundhed, sikkerhed eller andet, der vedrører din mad.

 


Leksikon
Kostcirklen

Kostcirklen Kostcirklen er en model for en sund, billig og varieret dagskost, og skal hjælpe med at illustrere vigtigheden af balancen i en sund kost. Sammensættes den daglige kostplan udfra de 6 felter i kostcirklen vil man få dækket sit behov for alle næringsstoffer. Det er vigtigt, at man ikke udelader én eller flere grupper i kosten, da kosten så ikke vil indeholde alle de nødvendige næringsstoffer.

Hver af de 6 grupper bidrager med:
Mejeriprodukter: Protein, A- og B-vitaminer, kalk
Frugt: A- og C- vitaminer, jern
Grønsager: A- og C- vitaminer, jern
Kød, fisk og æg: Protein, A-vitamin, D-vitamin, B-vitaminer, jern
Smør: A- og D-vitaminer
Brød, gryn og kartofler: Protein, B-vitaminer, C-vitamin, kalk, jern.

Kostcirklen er for mange år siden (før 1978) udviklet af Statens Husholdningsråd (nu Forbrugerstyrelsen).

Kilder
Forbrugerstyrelsen, Forbrug.dk  
Fødevaredirektoratet
: Fødevareministeriet , externtFORVM, 
Fødevareministeriets eksterne ugebrev, nr. 9, 25. Februar 2003.






Cookiesinformation