Velkommen
til Viden om Mad


Her kan du finde svar på spørgsmål om vore fødevarer.

Du kan slå op i Leksikon eller stille spørgsmål til andre af Voms læsere.


Søg i debat


Søg i leksikon


Målsætning
Viden om mad - Vom - er stedet, hvor du kan få den bedste og mest troværdige information om mad. Vi vil sikre, at vores egne kilder altid er i orden og til at stole på. Når det drejer sig om fødevarer, er der kun sjældent et enkelt endegyldigt svar. Derfor lægger vi også vægt på, at sagerne bliver set fra flere sider, vendt og drejet i en debat mellem eksperter og forbrugere. Vi vil gerne kunne give dig svar på alle spørgsmål om mad, uanset om det handler om smag, sundhed, sikkerhed eller andet, der vedrører din mad.

 


Leksikon
Asparges

Asparges

Asparges tilhører liljefamilien (Lilliaceae), og det latinske navn, Asparagus officinalis, hentyder til dens tidligere anvendelse som lægeplante. Den er en meget gammel kulturplante og var kendt af ægypterne for 5000-6000 år siden. Dyrkning af asparges i Danmark kendes først fra det 17. århundrede.

Asparges er en flerårig plante, og det er ikke ualmindeligt at høste på samme plante i 20-25 år. Der findes to typer asparges. Den hvide (blegede) asparges dyrkes på opsatte bede og stikkes (skæres) under jorden på det tidspunkt, topskuddet bryder jordoverfladen. Det er vigtigt at undgå lys, da dette medfører misfarvning. Der har i Danmark været en betydelig produktion af asparges til industri, især lokaliseret på Samsø, Lammefjorden og Fyn, men pga. de store arbejdsomkostninger til skæring og billig import er denne produktion ophørt.

De grønne asparges kræver ikke opsætning i bede. De grønne skud vokser over jorden og skæres ved jordoverfladen, når længden er passende. Der er således betydelig mindre arbejde forbundet ved dyrkning af de grønne asparges. Dette har givet baggrund for en større dyrkning i de sidste år, sammen med at det er gået op for befolkningen, hvor velsmagende de grønne asparges er.

Grønne asparges har en lidt kraftigere smag end de hvide, og de har derudover et større næringsindhold og er nemmere at tilberede.

Betydning i kosten
Asparges hører til de energifattige grøntsager. De indeholder en stor mængde af vitaminerne B6, folacin og C.
*lmtabel*
Typiske fejl
Misfarvning, dårligt snit, udtørring, løse hoveder, træethed, størrelsessortering og forurening med sand i hovedet.

Opbevaring og holdbarhed
Asparges opbevares bedst ved 0°C og 95-100 % relativ fugtighed, hvor de kan holde sig i op til 14 døgn.*saeson*

Konserveringsformer
Der findes både grønne og hvide asparges, som begge er modne inden Sankt Hans aften.

Dybfrysning
Specielt grønne asparges er velegnet til dybfrysning. Det nederste grønnes stykke af aspargesen fjernes og de blancheres i 3 min, før i emballeres og fryses. Ved optøning koges de i ca. 5 min.
Hvide asparges er ikke helt så velegnet til frysning, med mindre de er helt friske. De skrælles og skæres i mindre stykker og blancheres i ca. 5-6 min før de emballeres og fryses. Ved optøning beregnes en kogetid på 4-5 min

Henkogning
1 kg asparges
Lage af:
½ tsk salt
2 dl vand

Hvide asparges skrælles forsigtigt fra hovedet og nedefter – grønne asparges skrælles ikke. På begge typer fjernes det nederste stykke af aspargesen. De pakkes tæt i henkogningsglasset, og lagen hældes over , så de er dækket. Henkog over to omgange – første gang i 50 min ved 100°C , anden gang i 30 min.

Kilder
Bioteknologisk institut, ”Håndbog om frugt og grønsager”, bind 1, 2 og 3, Kolding.
Kirsten Fasmer, ”Forrådsbogen” , Høst & Søns Forlag, København 1981.

 

Asparagus officinalis


Cookiesinformation