Velkommen
til Viden om Mad


Her kan du finde svar på spørgsmål om vore fødevarer.

Du kan slå op i Leksikon eller stille spørgsmål til andre af Voms læsere.


Søg i debat


Søg i leksikon


Målsætning
Viden om mad - Vom - er stedet, hvor du kan få den bedste og mest troværdige information om mad. Vi vil sikre, at vores egne kilder altid er i orden og til at stole på. Når det drejer sig om fødevarer, er der kun sjældent et enkelt endegyldigt svar. Derfor lægger vi også vægt på, at sagerne bliver set fra flere sider, vendt og drejet i en debat mellem eksperter og forbrugere. Vi vil gerne kunne give dig svar på alle spørgsmål om mad, uanset om det handler om smag, sundhed, sikkerhed eller andet, der vedrører din mad.

 


Leksikon
Asieagurk

Asieagurk hører sammen med bl.a. græskar til græskarfamilien (Curcurbitaceae). Oprindeligt stammer den fra Asien, hvor den har været dyrket i årtusinder. I Danmark har den været kendt i 300-400 år.

Asieagurk er en varmekrævende planteart, og dyrkningen lykkes kun i de luneste egne af landet. Gode læforhold og plastdækning i starten er nødvendige foranstaltninger for at få en rimelig avl. Den danske produktion af asieagurker går fortrinsvis til konservesfabrikkerne. Kun en meget lille del af produktionen sælges på friskvaremarkedet.

Tidligere kunne det være et problem med bitre asier, men i dag tilbydes der sorter af asieagurker, som er bitterfri. Asieagurker varierer meget i størrelse, fra ca. 0,5 kg. og op til mere end 3 kg. pr. stk.
*lmtabel*
Typiske fejl
Råd, overfladefejl, udtørring og gulfarvning.

Opbevaring og holdbarhed
Asieagurker opbevares bedst ved 13°C og 95-100 % relativ fugtighed, hvor de løse kan holde sig i 5-7 dage. Ved 20°C og 60 % relativ fugtighed kan asieagurk holde sig i 2-3 dage.
Asieagurker er ikke egnede til frysning.*saeson*

Konserveringsformer
Asieagurker er modne omkring 1. september. Friske asier kan opbevares køligt i et par uger, men skal helst syltes med det samme

Syltede asier
5 kg asieagurker
3 spsk. salt
200 g skalotteløg
5 cm peberrod skåret i skiver’3 laurbærblade
2 hylstre spansk peber
1 tsk. hele peber
1-2 dildskærme
1 spsk. konserveringsmiddel
Syltelage:
2 l husholdningseddike
1½ kg sukker

Asieagurkerne skrælles, flækkes, kernerne skrabes ud, asierne lægges i et glas og drysses med salt. Lad dem stå natten over.
Næste dag tages asieagurkerne og tørres omhyggeligt af. De lægges lagvis med krydderier i et glas, løgene skoldes og pilles og lægges ligeledes i glasset.
Kog en lage af eddike og sukker, og hæld over asierne, så de bliver dækket helt af lagen. Dæk glasset med et viskestykke til de er kølet af, hvorefter et tætsluttende låg sættes på.

Kilder
Bioteknologisk institut, ”Håndbog om frugt og grønsager”, bind 1, 2 og 3, Kolding.
Kirsten Fasmer, ”Forrådsbogen” , Høst & Søns Forlag, København 1981.

Cucumis sativus


Cookiesinformation