Velkommen
til Viden om Mad


Her kan du finde svar på spørgsmål om vore fødevarer.

Du kan slå op i Leksikon eller stille spørgsmål til andre af Voms læsere.


Søg i debat


Søg i leksikon


Målsætning
Viden om mad - Vom - er stedet, hvor du kan få den bedste og mest troværdige information om mad. Vi vil sikre, at vores egne kilder altid er i orden og til at stole på. Når det drejer sig om fødevarer, er der kun sjældent et enkelt endegyldigt svar. Derfor lægger vi også vægt på, at sagerne bliver set fra flere sider, vendt og drejet i en debat mellem eksperter og forbrugere. Vi vil gerne kunne give dig svar på alle spørgsmål om mad, uanset om det handler om smag, sundhed, sikkerhed eller andet, der vedrører din mad.

 


Leksikon
Melon

Melon hører til græskarfamilien (Cucurbitaceae) ligesom agurk, asier og græskar. Begrebet melon dækker over mange forskellige frugter, bl.a. vandmelonen (Citrullus lanatus), der tilhører en helt anden slægt, men alligevel normalt medtages under betegnelsen melon.

Melonerne stammer antagelig fra det østlige Indien, hvor de har været dyrket i årtusinder. Herfra har de bredt sig via Lilleasien til Europa og Afrika. Romerne kendte meloner, idet de forekommer på afbildninger fra det gamle Rom. Man mener, at det er Colombus, der har bragt melonerne til Amerika, hvor de er blevet en betydningsfuld afgrøde. Vandmeloner menes også at stamme fra Indien, men der kendes vilde former af vandmeloner både i Afrika, i Kalahari-ørkenen og fra Missisippidalen, hvor indianerne anvendte vandmeloner.

Melon er en ét-årig slyngplante, og de stærkt vandholdige frugter indeholder et væld af frø. Der findes et meget stort antal sorter og former, blandt andet fordi meloner dyrkes overalt i verden og derfor under meget forskellige betingelser i de forskellige lande.
I Danmark har der i mange år været en betydelig produktion af sukkermeloner, men ikke af vandmeloner.
Den største produktion af vandmeloner finder sted i Kina og i Tyrkiet, mens Kina og USA har den største produktion af sukkermeloner.

I Danmark er de mest almindelige melontyper netmelon, honningmelon, cantalouper, ogenmelon og vandmelon.

Netmeloner er ret store, kuglerunde, med et karakteristisk, skurvagtigt netværk på hele overfladen. Farven er gullig.

Honningmeloner er mindre end netmeloner og let tilspidsede i enderne. Overfladen er glat eller langstribet. Visse tidlige sorter er gullige, mens visse sene sorter er mørkegrønne i skallen.

Cantalouper er mindre end honningmeloner, 10-15 cm. i diameter, men ligner i øvrigt honningmeloner meget.

Ogenmelon er den mindste type. Formen er rund med stribning fra stilk til blomsterende. Farven er gulgrøn.

Vandmeloner er store, ofte meget store, runde og glatte i huden. Farven er kraftig mørkegrøn, kødet er rødt.

Betydning i kosten
Meloner har et stort vandindhold og hører til blandt de energifattige frugter.
*lmtabel*
Typiske fejl
Råd (især omkring blomst og stilk), skimmel, misfarvning (liggesiden mod jorden), deformitet, køleskader (vandigt udseende, bliver blød og misfarvet), mekaniske beskadigelser og overmodenhed.

Opbevaring og holdbarhed
De ideelle opbevaringsforhold er 5-9°C og 85-90 % relativ fugtighed (RF) afhængig af sort. Opbevaringstemperatur er meget afhængig af sort og modenhed.

Netmeloner: 16-20 dage ved 10-14°C og 85-90 % RF, 10-14 dage ved 20°C og 60 % RF.
Honningmeloner: 10-14 dage ved 6-9°C og 85-90 % RF, 3-5 dage ved 20°C og 60 % RF.
Cantalouper: 10-14 dage ved 3-5°C og 85-90 % RF, 3-5 dage ved 20°C og 60 % RF.
Ogenmelon: 10-14 dage ved 6-7°C og 85-90 % RF, 2-3 dage ved 20°C og 60 % RF.
Vandmeloner: 16-20 dage ved 5-6°C og 85-90 % RF, 8-12 dage ved 20°C og 60 % RF.
*saeson*

Konserveringsformer

Dybfrysning
Melonerne skrælles, renses og skæres i terninger. Terningerne kan drysses terningerne med 1 dl sukker pr. 1 kg melon direkte i fryseemballagen. En anden mulighed er, at der koges en sukkerlage af  ½ liter vand og 125 g sukker, som hældes over terningerne i fryseemballagen.

Kilder
Bioteknologisk institut, ”Håndbog om frugt og grønsager”, bind 1, 2 og 3, Kolding.
Kirsten Fasmer, ”Forrådsbogen” , Høst & Søns Forlag, København 1981.

Cucumis melo L, Citrullus lanatus






Cookiesinformation