Velkommen
til Viden om Mad


Her kan du finde svar på spørgsmål om vore fødevarer.

Du kan slå op i Leksikon eller stille spørgsmål til andre af Voms læsere.


Søg i debat


Søg i leksikon


Målsætning
Viden om mad - Vom - er stedet, hvor du kan få den bedste og mest troværdige information om mad. Vi vil sikre, at vores egne kilder altid er i orden og til at stole på. Når det drejer sig om fødevarer, er der kun sjældent et enkelt endegyldigt svar. Derfor lægger vi også vægt på, at sagerne bliver set fra flere sider, vendt og drejet i en debat mellem eksperter og forbrugere. Vi vil gerne kunne give dig svar på alle spørgsmål om mad, uanset om det handler om smag, sundhed, sikkerhed eller andet, der vedrører din mad.

 


Leksikon
Opbevaring af kød

Kød er meget let fordærveligt. Hvis det står fremme i stuetemperatur udvikler der sig meget hurtigt fordærvende, samt sygdomsfremkaldende bakterier, der kan gøre kødet uegnet til at spise.  Råt eller kogt kød bør ikke stå fremme i stuetemperatur i mere end to timer. Det opbevares bedst i køleskab ved højst 5°C og i en tildækket, men ikke i tætsluttende emballage. Her kan bøffer, koteletter og fersk fjerkræ holde sig i 2-3 dage, fersk steg i 3-4 dage, hakket kød, fars og indmad i 1-2 dage, stegt kød 3-4 dage og gryderetter i 2-3 dage.

Ved opbevaring i længere tid opbevares kødet bedst nedfrosset i fryser ved -18°C. Under frysning nedsættes enzymaktiviteten, og væksten af de bakterier, der fordærver kødet, stoppes. Kødet bør pakkes godt ind, så det ikke tørrer ind og fedtet ikke bliver harsk ved kontakt med luften.

Holdbarhed ved frysning
Kalvekød: 6-8 mdr.
Lamme- og fårekød: 10 mdr.
Svinekød, magert: 6 mdr.
Svinekød, fedt: 3 mdr.
Hakket kød: 4 mdr.
Røget kød, f.eks. hamburgerryg: 4-6 mdr.

Optø kødet langsomt, helst i køleskab, for at begrænse tabet af saft, der medfører forringelse af kødets smag og næringsværdi.  Man skal helst ikke genfryse optøet kød, medmindre det er stegt forinden.

Saltet og røget kød opbevares i køleskab ved 5°C, men er mere holdbare end friske varer. Opbevar røgede varer godt indpakkede i alufolie eller i en plastbeholder, så de ikke afgiver lugt til andre varer i køleskabet. 

Pølser og andre viktualievarer, der ikke er vakuumpakkede, kan opbevares nogle dage i køleskab ved 5°C. Sylte og rå pølser f.eks. medisterpølse er særlig sarte. Røgede varer har længere holdbarhed.

Kilder
Madvarer fra A-Z, Könemann Verlagsgesellschaft mbH, 2000.
SLU Sveriges Landbrugs Universitet
matprat.net
Kogebogen af Birgitta Rasmusson, Aschehoug Dansk Forlag A/S.


Cookiesinformation