Velkommen
til Viden om Mad


Her kan du finde svar på spørgsmål om vore fødevarer.

Du kan slå op i Leksikon eller stille spørgsmål til andre af Voms læsere.


Søg i debat


Søg i leksikon


Målsætning
Viden om mad - Vom - er stedet, hvor du kan få den bedste og mest troværdige information om mad. Vi vil sikre, at vores egne kilder altid er i orden og til at stole på. Når det drejer sig om fødevarer, er der kun sjældent et enkelt endegyldigt svar. Derfor lægger vi også vægt på, at sagerne bliver set fra flere sider, vendt og drejet i en debat mellem eksperter og forbrugere. Vi vil gerne kunne give dig svar på alle spørgsmål om mad, uanset om det handler om smag, sundhed, sikkerhed eller andet, der vedrører din mad.

 


Leksikon
Andre tilsætningsstoffer

I denne kategori findes de tilsætningsstoffer, som ikke er defineret som farvestoffer, konserverings, antioxidanter, konsistensmidler eller sødestoffer. Det er f.eks. antiklumpningsmidler, drivgasser, hævemidler, melbehandlingsmidler, overfladebehandlingsmidler, skumdæmpningsmidler, smagsforstærkere, smeltesalte eller surhedsregulerende midler. Disse stoffer er alle forsynet med E-nr. fra 500 og opefter.

Antiklumpningsmidler mindsker pulverprodukters tendens til at klumpe sammen, f.eks. siliciumdioxid (E 551).

Drivgasser er luftarter, der bruges til at presse fødevarer ud af en beholder, f.eks. dinitrogenoxid (E 942) til flødeskum på spraydåse.

Hævemidler til bagværk, f.eks. natriumhydrogencarbonat (E 500) (natron) og ammoniumhydrogencarbonat (E 503) (hjortetaksalt).

Melbehandlingsmidler forbedrer melets bageegenskaber, f.eks. ascorbinsyre (E 300).

Overfladebehandlingsmidler giver fødevaren et skinnende udseende eller et beskyttende lag, f.eks. carnaubavoks (E 903) til citrusfrugter.

Skumdæmpningsmidler anvendes for at forhindre eller reducere skumning.

Smagsforstærkere forstærker fødevarens egen smag eller lugt, f.eks. mononatriumglutaminat (E 621) (“det tredje krydderi”).

Smeltesalte bruges f.eks. i smelteoste til at binde vand og fordele fedtet.

Surhedsregulerende midler bruges for at regulere madens surhedsgrad, f.eks. mælkesyre (E 270).

Primo 2003 består Positivlistens gruppe af "andre tilsætningsstoffer" af:

H Su         E 500        Natriumcarbonat
H Su         E 500        Natriumhydrogencarbonat
H Su         E 500        Natriumsesquicarbonat
H Su         E 501        Kaliumcarbonat
H Su         E 501        Kaliumhydrogencarbonat
H              E 503        Ammoniumcarbonat
H              E 503        Ammoniumhydrogencarbonat
Su A         E 504        Magnesiumcarbonat 
Su            E 504       Magnesiumhydroxid-
                               carbonat
                                (Magnesiumhydrogencarbonat)
Su            E 507        Saltsyre
Su            E 508        Kaliumchlorid
Su            E 509        Calciumchlorid
Su            E 511        Magnesiumchlorid
K              E 512        Stannochlorid
Su            E 513        Svovlsyre
Su            E 514        Natriumsulfat
Su            E 514        Natriumhydrogensulfat
Su            E 515        Kaliumsulfat
Su            E 515        Kaliumhydrogensulfat
Su K A      E 516        Calciumsulfat
K              E 520        Aluminiumsulfat
K              E 521        Aluminiumnatriumsulfat
K              E 522        Aluminiumkaliumsulfat
K              E 523        Aluminiumammoniumsulfat
Su            E 524        Natriumhydroxid
Su            E 525        Kaliumhydroxid
Su            E 526        Calciumhydroxid
Su            E 527        Ammoniumhydroxid
Su            E 528        Magnesiumhydroxid
Su            E 529        Calciumoxid
Su            E 530        Magnesiumoxid
A              E 535        Natriumferrocyanid
A              E 536        Kaliumferrocyanid
A              E 538        Calciumferrocyanid
H              E 541        Natriumaluminiumphosphat, surt
A K           E 551        Siliciumdioxid
A K           E 552        Calciumsilikat
A K           E 553a      Magnesiumsilikat
A K           E 553a      Magnesiumtrisilikat 
A K O        E 553b      Talkum 
A K           E 554        Natriumaluminiumsilikat
A K           E 555        Kaliumaluminiumsilikat
A K           E 556        Calciumaluminiumsilikat
A              E 559        Aluminiumsilikat (Kaolin)
A K           E 570        Fedtsyrer
H Su         E 574        Gluconsyre
H Su         E 575        Glucono-delta-lacton
H Su         E 576        Natriumgluconat
H Su         E 577        Kaliumgluconat
H Su         E 578        Calciumgluconat
K              E 579        Ferrogluconat
K              E 585        Ferrolactat
S              E 620        Glutaminsyre
S              E 621        Mononatriumglutaminat
S              E 622        Monokaliumglutaminat
S              E 623        Calciumdiglutaminat
S              E 624        Monoammoniumglutaminat
S              E 625        Magnesiumdiglutaminat
S              E 626        Guanylsyre
S              E 627        Dinatriumguanylat
S              E 628        Dikaliumguanylat
S              E 629        Calciumguanylat
S              E 630        Inosinsyre
S              E 631        Dinatriuminosinat
S              E 632        Dikaliuminosinat
S              E 633        Calciuminosinat
S              E 634        Calcium-5’-ribonucleotider
S              E 635        Dinatrium-5’-ribonucleotider
S              E 640        Glycin 
S              E 640        Natriumglycinat
Sk            E 900        Dimethylpolysiloxan
O              E 901        Bivoks, hvidt og gult
O              E 902        Candelillavoks
O              E 903        Carnaubavoks
O              E 904        Shellak
O              E 905        Mikrokrystallinsk voks
O              E 912        Montansyreestere
O              E 914        Oxideret polyethylenvoks
M              E 920        Cystein
K              E 927b      Carbamid
Ko            E 938        Argon 
Ko            E 939        Helium 
Ko D         E 941        Nitrogen 
D              E 942        Dinitrogenoxid 
Ko            E 948         Oxygen 
SØ            E 950-E 967 Se Sødestoffer 
K              E 999        Quillaiaekstrakt
K              E 1103       Invertase
Ko            E 1105        Lysozym
K             E 1200        Polydextrose
K             E 1201        Polyvinylpyrrolidon
K             E 1202        Polyvinylpolypyrrolidon
K             E 1404        Oxideret stivelse
K             E 1410        Monostivelsephosphat
K             E 1412        Distivelsephosphat
K             E 1413        Phosphateret distivelsephosphat
K             E 1414        Acetyleret distivelsephosphat
K             E 1420        Acetyleret stivelse
K             E 1422        Acetyleret distivelseadipat
K             E 1440        Hydroxypropylstivelse
K             E 1442        Hydroxypropyldistivelse-
                                 phosphat
K             E 1450        Stivelsenatriumoctenylsuccinat
K             E 1451        Acetyleret oxideret stivelse
K             E 1505        Triethylcitrat
K             E 1518        Glyceryltriacetat 

A  = Antiklumpningsmiddel
An = Antioxidant
D  = Drivgas
F  = Farvestof
H  = Hævemiddel
Ko =  Konserveringsmiddel
M  = Melbehandlingsmiddel
O  = Overfladebehandlingsmiddel
Sk =  Skumdæmpningsmiddel
S  = Smagsforstærker
Sm = Smeltesalt
Su = Surhedsregulerende middel /syre
Sø = Sødestof
K  = Konsistensmiddel, emulgator, fortykningsmiddel, fugtighedsbevarende middel, fyldemiddel, geleringsmiddel, modificeret stivelse eller stabilisator.

Kilde
Fødevarestyrelsen






Cookiesinformation