Velkommen
til Viden om Mad


Her kan du finde svar på spørgsmål om vore fødevarer.

Du kan slå op i Leksikon eller stille spørgsmål til andre af Voms læsere.


Søg i debat


Søg i leksikon


Målsætning
Viden om mad - Vom - er stedet, hvor du kan få den bedste og mest troværdige information om mad. Vi vil sikre, at vores egne kilder altid er i orden og til at stole på. Når det drejer sig om fødevarer, er der kun sjældent et enkelt endegyldigt svar. Derfor lægger vi også vægt på, at sagerne bliver set fra flere sider, vendt og drejet i en debat mellem eksperter og forbrugere. Vi vil gerne kunne give dig svar på alle spørgsmål om mad, uanset om det handler om smag, sundhed, sikkerhed eller andet, der vedrører din mad.

 


Leksikon
Konsistensmidler

Konsistensmidler omfatter her konsistensmidler i sig selv, samt emulgatorer, fortykningsmidler, fugtighedsbevarende midler, fyldemidler, modificerede stivelser og stabilisatorer.

Konsistensmidler holder f.eks. forarbejdede frugter og grønsager sprøde.

Emulgatorer, f.eks. lecithin (E 322), anvendes, når vand skal blandes med et fedtstof som ved fremstilling af margarine.

Fortykningsmidler og geleringsmidler gør fødevarer mere tyktflydende. Pectin (E 440) kan f.eks. få marmelade og gelé til at stivne.

Fugtighedsbevarende midler beskytter maden mod udtørring.

Fyldemidler får en fødevare til at fylde mere uden at øge dens energiindhold. Bruges bl.a. i sødemidler for at lette doseringen.

Modificerede stivelser anvendes i mange fødevarer, fordi de bl.a. kan tåle temperaturændringer uden at miste evnen til at binde væske.

Stabilisatorer kan f.eks. forhindre, at mayonnaise skiller, eller at kakaomælk får bundfald.

Primo 2003 findes følgende konsistensmidler i Positivlisten:

K            E 400        Alginsyre
K            E 401        Natriumalginat
K            E 402        Kaliumalginat
K            E 403        Ammoniumalginat
K            E 404        Calciumalginat
K            E 405        Propylenglycolalginat
K            E 406        Agar
K            E 407        Carrageenan
K            E 407a      Forarbejdet Eucheuma-tang
K            E 410        Johannesbrødkernemel 
K            E 412        Guargummi 
K            E 413        Traganth
K            E 414        Arabisk gummi (Akaciegummi)
K            E 415        Xanthangummi 
K            E 416        Karayagummi
K            E 417        Taragummi 
K            E 418        Gellangummi
K Sø       E 420        Sorbitol
K Sø       E 420        Sorbitolsirup
K Sø       E 421        Mannitol
K            E 422        Glycerol
K            E 425        Konjacgummi
K            E 425        Konjacglucomannan
K            E 431        Polyoxyethylen(40)stearat
K            E 432        Polyoxyethylen(20)sorbitan-
                              monolaurat (Polysorbat 20)
K            E 433        Polyoxyethylen(20)sorbitan-
                              monooleat (Polysorbat 80)
K            E 434        Polyoxyethylen(20)sorbitan-
                              monopalmitat (Polysorbat 40)
K            E 435        Polyoxyethylen(20)sorbitan-
                              monostearat (Polysorbat 60)
K            E 436        Polyoxyethylen(20)sorbitan-
                              tristearat (Polysorbat 65)
K            E 440        Pectin
K            E 440        Amideret pectin
K            E 442        Ammoniumphosphatider
K            E 444        Saccharoseacetatisobutyrat
K            E 445        Glycerolestere af fyrreharpiks
K H Sm   E 450        Dinatriumdiphosphat
K H Sm   E 450        Trinatriumdiphosphat
K H Sm   E 450        Tetranatriumdiphosphat
K H Sm   E 450        Tetrakaliumdiphosphat
K H Sm   E 450        Dicalciumdiphosphat
K H Sm   E 450        Monocalciumdiphosphat
K            E 451        Pentanatriumtriphosphat
K            E 451        Pentakaliumtriphosphat
K            E 452        Natriumpolyphosphater
K            E 452        Kaliumpolyphosphater
K            E 452        Natriumcalcium-polyphosphater
K            E 452        Calciumpolyphosphater
S M        E 459         ßeta-cyclodextrin
K            E 460        Mikrokrystallinsk cellulose
K            E 460        Cellulosepulver
K            E 461        Methylcellulose
K            E 463        Hydroxypropylcellulose
K            E 464        Hydroxypropylmethylcellulose
K            E 465        Methylethylcellulose
K            E 466        Carboxymethylcellulose
K            E 466        Natriumcarboxymethyl-cellulose
K            E 468        Tværbunden natrium-
                              carboxy methylcellulose
K            E 469        Enzymatisk hydrolyseret
                              carboxy methylcellulose
K            E 470a      Natrium-, kalium- og
                               calciumsalte af fedtsyrer
K            E 470b      Magnesiumsalte af fedtsyrer
K            E 471        Mono- og diglycerider af fedtsyrer
K            E 472a      Eddikesyreestere af mono- og diglycerider
K            E 472b      Mælkesyreestere af mono- og diglycerider
K            E 472c      Citronsyreestere af mono- og diglycerider
K            E 472d      Vinsyreestere af mono- og diglycerider
K            E 472e      Mono- og diacetylvinsyreestere af 
                               mono- og diglycerider
K            E 472f        Blandede eddike- og vinsyreestere af
                               mono- og diglycerider
K            E 473        Saccharoseestere af fedtsyrer
K            E 474        Saccharoseestere i blanding med
                               mono- og diglycerider
K            E 475        Polyglycerolestere af fedtsyrer
K            E 476        Polyglycerolpolyricinoleat
K            E 477        Propylenglycolestere af fedtsyrer
K            E 479b      Termisk oxideret sojaolie omsat med
                              mono- og diglycerider af fedtsyrer
K            E 481        Natriumstearoyllactylat
K            E 482        Calciumstearoyllactylat
K            E 483        Stearyltartrat
K            E 491        Sorbitanmonostearat
K            E 492        Sorbitantristearat
K            E 493        Sorbitanmonolaurat
K            E 494        Sorbitanmonooleat
K            E 495        Sorbitanmonopalmitat

A  = Antiklumpningsmiddel
An = Antioxidant
D  = Drivgas
F  = Farvestof
H  = Hævemiddel
Ko =  Konserveringsmiddel
M  = Melbehandlingsmiddel
O  = Overfladebehandlingsmiddel
Sk =  Skumdæmpningsmiddel
S  = Smagsforstærker
Sm = Smeltesalt
Su = Surhedsregulerende middel /syre
Sø = Sødestof
K  = Konsistensmiddel, emulgator, fortykningsmiddel, fugtighedsbevarende middel, fyldemiddel, geleringsmiddel, modificeret stivelse eller stabilisator.

Kilde
Fødevarestyrelsen






Cookiesinformation