Velkommen
til Viden om Mad


Her kan du finde svar på spørgsmål om vore fødevarer.

Du kan slå op i Leksikon eller stille spørgsmål til andre af Voms læsere.


Søg i debat


Søg i leksikon


Målsætning
Viden om mad - Vom - er stedet, hvor du kan få den bedste og mest troværdige information om mad. Vi vil sikre, at vores egne kilder altid er i orden og til at stole på. Når det drejer sig om fødevarer, er der kun sjældent et enkelt endegyldigt svar. Derfor lægger vi også vægt på, at sagerne bliver set fra flere sider, vendt og drejet i en debat mellem eksperter og forbrugere. Vi vil gerne kunne give dig svar på alle spørgsmål om mad, uanset om det handler om smag, sundhed, sikkerhed eller andet, der vedrører din mad.

 


Leksikon
Mortens aften

Hvert år d. 10. november fejrer vi Mortens aften. På dansk kalder vi ham for Morten, men mere korrekt er at kalde ham Martin. Martin levede i 300  tallet og var en meget from mand. Han var så from, at man ville gøre ham til biskop af den sydfranske by Tours. Martin havde andre planer med sit liv og forsøgte at gemme sig for at undgå sin skæbne som biskop.

Desværre havde han valgt at gemme sig i en gåsesti. Gæssene var imidlertid ikke indstillet på at Martin skulle slippe for sin skæbne, så de skræppede så meget op, at øvrigheden blot kunne gå efter lyden. Han blev fundet og tvunget til at være biskop.

Martin tog hævn over de højrøstede fjerkræ og benyttede sin nye myndighed som biskop. Han  påbød, at den 11. november, den dag gæssene havde røbet ham, skulle der i alle husstande slagtes mindste en gås i flokken med gæs. - Den blev selvfølgelig stegt og serveret denne dag.

I Danmark spiser man traditionelt andesteg i stedet for gås. Anden serveres med kartofler, sovs og rødkål. Desserten er æblekage med flødeskum.

Kilder:
www.1-klik.dk/artikel/default.asp?id=MV/951
Gastrocorner -


Cookiesinformation