Velkommen
til Viden om Mad


Her kan du finde svar på spørgsmål om vore fødevarer.

Du kan slå op i Leksikon eller stille spørgsmål til andre af Voms læsere.


Søg i debat


Søg i leksikon


Målsætning
Viden om mad - Vom - er stedet, hvor du kan få den bedste og mest troværdige information om mad. Vi vil sikre, at vores egne kilder altid er i orden og til at stole på. Når det drejer sig om fødevarer, er der kun sjældent et enkelt endegyldigt svar. Derfor lægger vi også vægt på, at sagerne bliver set fra flere sider, vendt og drejet i en debat mellem eksperter og forbrugere. Vi vil gerne kunne give dig svar på alle spørgsmål om mad, uanset om det handler om smag, sundhed, sikkerhed eller andet, der vedrører din mad.

 


Leksikon
Julemad

Der er flere traditioner forbundet med julen end med nogen anden af årets fester. En rigtig dansk jul skal være en gammeldags jul, hvor juletræet med dets pynt, sangene og ikke mindst madretterne "lever" videre i de danske familier.

Hele køkkenet dufter af dejlig julemad. Vist er der noget helt specielt ved den traditionelle julemad! Hver har sin favorit. Selv om julebordet naturligvis helst skal værre, som det "altid" har været, er der dog mulighed for lidt nytænkning.

Julemiddagen er traditionen tro gåse-, kalkun- eller andesteg, fyldt med æbler og svesker.

Den oprindelige danske julesteg var flæskesteg, der holdt stand på landet helt op i vort århundrede. Skikken med at spise gås ved særlig lejlighed er dog betydelig ældre. Man spiste gås midt i november. Det er Mortensgåsen der i nyere tid er blevet til julegåsen. Og hos mange er gåsen igen blevet erstattet af and. 

Kalkunen blevet ganske populær i den senere tid. Pudsigt nok var kalkun ikke ualmindelig julemad i slutningen af forrige århundrede, siden forsvandt den næsten helt for i dag atter at vinde frem. Det er ikke så underligt, at kalkun igen er blevet populær julemad. det er billig mad, der strækker langt. Kalkun er desuden en ret mager fugl og derfor mere i overensstemmelse med vor tids opfattelse af sundere ernæring.

Der serveres rødkål og brunede kartofler samt æbler og svesker til middagen. Ris a' l'a mande med kirsebærsovs er desserten. En smuttet mandel gemmer sig et eller andet sted heri, og børn såvel som voksne prøver at finde mandelen og vinde mandelgaven. Efter julemiddagen tændes træet, og ved kaffen serveres hjemmebagte småkager.

Opskrifter på mad til julemiddagen
Se hjemmesiden ”Jul i dannevang” eller i Vom´s opskriftsamling under kategorien julemad.

Kilde: www.julidannevang.dk

-


Cookiesinformation