Velkommen
til Viden om Mad


Her kan du finde svar på spørgsmål om vore fødevarer.

Du kan slå op i Leksikon eller stille spørgsmål til andre af Voms læsere.


Søg i debat


Søg i leksikon


Målsætning
Viden om mad - Vom - er stedet, hvor du kan få den bedste og mest troværdige information om mad. Vi vil sikre, at vores egne kilder altid er i orden og til at stole på. Når det drejer sig om fødevarer, er der kun sjældent et enkelt endegyldigt svar. Derfor lægger vi også vægt på, at sagerne bliver set fra flere sider, vendt og drejet i en debat mellem eksperter og forbrugere. Vi vil gerne kunne give dig svar på alle spørgsmål om mad, uanset om det handler om smag, sundhed, sikkerhed eller andet, der vedrører din mad.

 


Leksikon
Julebag

Julebagningen er en af de gamle traditioner, der trofast holdes i hævd. Og ikke uden grund, for ingen købekager kan i duft og velsmag måle sig med det hjemmebagte. De fleste af de småkager, vi bager i dag, har dog næppe været særligt udbredte før omkring midten af forrige århundrede, da en ovn blev almindeligt udstyr i hjemmene. I øvrigt samtidigt med, at kaffe blev danskernes nationaldrik.

Klejner og pebernødder har været kendt siden Middelalderen. Pebernødderne, der blev bagt af rugmel med honning eller malurt og tilsat stærke krydderier, har sikkert været hårde at sætte tænderne i, men de var dengang de eneste søde sager, der blev serveret, og den eneste form for "slik" børnene kendte.

På landet var pebernødder ofte en del af julerenten, det vil sige, den belønning, gårdens folk fik ovenpå årets tro tjeneste. Den bestod desuden af julekager (dvs. brød), æbleskiver og måske andre madvarer, der kunne lægges til side og nydes, når man havde lyst. Disse smågaver, der faktisk var en del af betalingen, blev nogle steder også kaldt for julegaver og er sikkert forløberen for vor tids udveksling af gaver, som først så småt blev almindelig i forrige århundrede.

Selv om der i vore dage er opskrifter nok at vælge imellem, fornægter julens traditioner sig ikke. Det er stort set de samme kager, man bager år efter år.

Opskrifter på julebag

Kilde: www.julidannevang.dk

-


Cookiesinformation