Velkommen
til Viden om Mad


Her kan du finde svar på spørgsmål om vore fødevarer.

Du kan slå op i Leksikon eller stille spørgsmål til andre af Voms læsere.


Søg i debat


Søg i leksikon


Målsætning
Viden om mad - Vom - er stedet, hvor du kan få den bedste og mest troværdige information om mad. Vi vil sikre, at vores egne kilder altid er i orden og til at stole på. Når det drejer sig om fødevarer, er der kun sjældent et enkelt endegyldigt svar. Derfor lægger vi også vægt på, at sagerne bliver set fra flere sider, vendt og drejet i en debat mellem eksperter og forbrugere. Vi vil gerne kunne give dig svar på alle spørgsmål om mad, uanset om det handler om smag, sundhed, sikkerhed eller andet, der vedrører din mad.

 


Leksikon
Fåre- og lammekød

Fåret er et drøvtyggende pattedyr. Hundyret kaldes for et får, mens handyret kaldes for en vædder. Lammet er det unge får. Får og lam opdrættes i fårestier, og føden består af korn og grønfoder. Et traditionelt påskemåltid i flere lande er lammekølle, og spidstegt lam er en tradition i Nordafrika og flere arabiske lande.

Indenfor slagterfaget anvendes termen lammekød om kødet fra den unge kastrerede kan, den unge vædder og det unge hunfår. Lammekød stammer som regel fra dyr under 12 måneder, idet de ofte slagtes i alderen fra 3-8 måneder. Dyrets alder varierer dog fra land til land. Kødet fra disse dyr er mørt, og smagen er mere markant end kødet af spædlammet.

Spædlammet er et lam på ca. 2 måneder, der fortrinsvist har fået modermælk som føde. Dyrets krop, med skind, hoved og indvolde, vejer ca. 14 kg. Kødet er særligt mørt og mildt i smagen.

Generelt kommer fårekød fra kastrerede hanfår på over et år, men kan dog ofte være kød fra ikke kastrerede får. Fårekødet er mørkerødt og omkranset af et tykt lag fedt. Smagen kan variere afhængig af dyrets alder, dets herkomst og årstiden.

Lammet og fåret adskiller sig fra andre dyr ved deres fedt, der kaldes hårdt fedt. Det kaldes sådan, da det nemt stivner på tallerkenen, hvorfor det med fordel serveres på en varm tallerken. Ligesom oksekød kan lammekød spises rødt, halvstegt eller gennemstegt. Da det nemt bliver tørt, er det bedst at tilberede det ved moderat varme og undgå at stege det for meget.

Betydning i kosten
Lammekød er rigt på proteiner, mineralet zink og B-vitaminerne niacin, riboflavin og B12. Det indeholder også meget af mineralerne jern, kalium og fosfor. Lammekøllen, kammen og nyrestykket er magrere end boven. Lammekød indeholder mange mættede fedtsyrer, men også mange enkeltumættede fedtsyrer.

Fedtsyrefordeling for lammekød:
Mættede fedtsyrer:  53,5 % af fedtsyrerne.
Enkeltumættede fedtsyrer:  40,5 % af fedtsyrerne.
Flerumættede fedtsyrer: 5% af fedtsyrerne.
*lmtabel*

Opbevaring og holdbarhed
Fersk lammekød kan holde sig i ca. 1-3 dage i køleskab ved 5°C, dog kun 1-2 dage hakket. I fryser ved –18°C kan det holde sig 8-10 måneder i stykker og 2-3 måneder, hvis det er hakket.

Kilde
Madvarer fra A-Z, Könemann Verlagsgesellschaft mbH, 2000.

Ovis, Ovidae


Cookiesinformation