Velkommen
til Viden om Mad


Her kan du finde svar på spørgsmål om vore fødevarer.

Du kan slå op i Leksikon eller stille spørgsmål til andre af Voms læsere.


Søg i debat


Søg i leksikon


Målsætning
Viden om mad - Vom - er stedet, hvor du kan få den bedste og mest troværdige information om mad. Vi vil sikre, at vores egne kilder altid er i orden og til at stole på. Når det drejer sig om fødevarer, er der kun sjældent et enkelt endegyldigt svar. Derfor lægger vi også vægt på, at sagerne bliver set fra flere sider, vendt og drejet i en debat mellem eksperter og forbrugere. Vi vil gerne kunne give dig svar på alle spørgsmål om mad, uanset om det handler om smag, sundhed, sikkerhed eller andet, der vedrører din mad.

 


Leksikon
Suderne

Suderen er en ferskvandsfisk og hører til familien Cyprinidae.  En suder er nok den lettest genkendelige af alle europæiske karpefisk. Kroppen er kraftig og kompakt, de små skæl er dækket af et kraftigt slimlag og ligger så tæt til kroppen, at man hverken kan se eller mærke dem. Den har kraftige runde finner, og dens grundfarve er olivengrøn med et gyldent skær. Bugen er grålig med en violet farvetone. I hver mundvig har den en lille skægtråd.

Suderen lever i søer og åer og findes endog i brakvand, hvor den befinder sig bedst nær bunden. Den findes overalt i Danmark med undtagelse af vandene i Vestjylland og nord for Limfjorden. Især i Mellemeuropa opdrættes den ofte sammen med karpen. Suderen er meget hårdfør og kan leve i meget iltfattige vande. Den lever af myggelarver, snegle og muslinger. Suderen bliver kønsmoden i 3-4 års alderen, når den er 20-30 cm lang. Alt efter størrelse kan hunnen lægge op imod 1 million æg, som den gyder midt om sommeren, når vandtemperaturen er omkring de 20 grader. I "tusindbrødresamfund" med for mange fisk og dårlige vækstbetingelser bliver suderen allerede kønsmoden, når den er 10 cm lang.

Suderen må fanges året rundt. Om vinteren går fiskene i en slags dvale, hvor de i store stimer står urokkkelige på bunden. Der er intet mindste fangstmål. Normal maksimal størrelse og vægt er 70 cm og 8 kg. Suderen er en god spisefisk med hvidligt kød. Når den fanges i mindre vandhuller, kan den smage lidt "mudret", men hvis man lader den gå et par dage i rent fersk-vand, forsvinder bismagen.

Betydning i kosten
Suderen er en mager fisk. (se Generelt om fisk)

Dansk sæson
Maj

Kilde
Fakta om fisk & skaldyr, Foreningen Fiskebranchen
Hanstholm fisk og skaldyr A/S Tinca tinca


Cookiesinformation