Velkommen
til Viden om Mad


Her kan du finde svar på spørgsmål om vore fødevarer.

Du kan slå op i Leksikon eller stille spørgsmål til andre af Voms læsere.


Søg i debat


Søg i leksikon


Målsætning
Viden om mad - Vom - er stedet, hvor du kan få den bedste og mest troværdige information om mad. Vi vil sikre, at vores egne kilder altid er i orden og til at stole på. Når det drejer sig om fødevarer, er der kun sjældent et enkelt endegyldigt svar. Derfor lægger vi også vægt på, at sagerne bliver set fra flere sider, vendt og drejet i en debat mellem eksperter og forbrugere. Vi vil gerne kunne give dig svar på alle spørgsmål om mad, uanset om det handler om smag, sundhed, sikkerhed eller andet, der vedrører din mad.

 


Leksikon
Slethvar

Slethvar er en saltvandsfisk og hører til familien Scophthalmidae. Den minder meget om pighvarren, men skællene er normalt udviklede. Den gyder på samme steder og på samme tidspunkter som pighvarren, så bastarder er ikke ualmindelige. Den er venstrevendt ligesom pighvarren, men er slankere og mere grålig i farven.

Slethvarren lever normalt på sandet bund i dybder ned til 50 meter og æder krebsdyr, blæksprutter og fisk.  I forårs- og sommermånederne gyder hunnen omkring 800.000 æg.

Slethvarren må fanges hele året med visse lokale undtagelser. Mindste fangstmål er 30 cm. Den normale maksimale størrelse og vægt er 70 cm og 7 kg. Slethvarrens kød er hvidt, fast og velsmagende. Den erstatter ofte den dyrere pighvar i restauranter, hvor kokken "glemmer" at oplyse, at der er tale om en slethvar.

Betydning i kosten
Slethvar er en halvfed fisk. (se Generelt om fisk)
*saeson*

Kilde
Fakta om fisk & skaldyr, Foreningen Fiskebranchen
Hanstholm fisk og skaldyr A/S

Scophthalmus rhombus


Cookiesinformation