Velkommen
til Viden om Mad


Her kan du finde svar på spørgsmål om vore fødevarer.

Du kan slå op i Leksikon eller stille spørgsmål til andre af Voms læsere.


Søg i debat


Søg i leksikon


Målsætning
Viden om mad - Vom - er stedet, hvor du kan få den bedste og mest troværdige information om mad. Vi vil sikre, at vores egne kilder altid er i orden og til at stole på. Når det drejer sig om fødevarer, er der kun sjældent et enkelt endegyldigt svar. Derfor lægger vi også vægt på, at sagerne bliver set fra flere sider, vendt og drejet i en debat mellem eksperter og forbrugere. Vi vil gerne kunne give dig svar på alle spørgsmål om mad, uanset om det handler om smag, sundhed, sikkerhed eller andet, der vedrører din mad.

 


Leksikon
Fersken

Ferskner hører til rosenfamilien (Rosaceae) ligesom blommer, mandler og abrikoser.

Det latinske navn hentyder til, at man i lang tid troede, at ferskner stammede fra Persien, hvorfra grækerne bragte dem til Europa. Nu mener man imidlertid, at ferskner stammer fra Kina, hvor de har været kendt og dyrket i over 4000 år. Herfra har fersknen bredt sig dels mod øst til Japan og dels mod vest ad karavanevejene over Himalaya til Persien.

Med romerne blev ferskenfrugten udbredt i Europa, hvor den især blev dyrket i Italien og Frankrig. I Nordeuropa findes ferskentræet også i haver, men frugterne kan nu og da have svært ved at blive ordentligt modne.
I dag dyrkes ferskner over store dele af verden med Italien og USA som de største producenter.

Ferskentræet bliver sjældent over 5 meter højt, og bladene er smalle og pileformede.

Der findes flere tusinde sorter af ferskner. De fleste sorter er lodne, men der findes enkelte glathudede sorter, hvorfra frugterne kaldes nektariner. Disse er især udbredt i Sydafrika.

Ferskner er som nævnt i nært slægtskab med mandler og kernerne, der kan indeholde op til 50% olie, bliver ligeledes anvendt til marcipan. Kernerne anvendes også til fremstilling af likør.

Betydning i kosten
Ferskner høre til de moderat energiholdige frugter. De har et væsentligt indhold af C- og E-vitamin.
*lmtabel*

Typiske fejl
Udtørring, overmodenhed, stød- og trykpletter, indre brunfarvninger, råd og overfladefejl.

Opbevaring og holdbarhed
Ved opbevaring ved 0°C og 95-100 % relativ fugtighed kan ferskner holde sig i op til 14 døgn.
*saeson*

Konserveringsformer

Ferskner kan konserveres som abrikoser, se under abrikos.

Kilder

Bioteknologisk institut, ”Håndbog om frugt og grønsager”, bind 1, 2 og 3, Kolding.
Kirsten Fasmer, ”Forrådsbogen” , Høst & Søns Forlag, København 1981.

Prunus persica






Cookiesinformation