Velkommen
til Viden om Mad


Her kan du finde svar på spørgsmål om vore fødevarer.

Du kan slå op i Leksikon eller stille spørgsmål til andre af Voms læsere.


Søg i debat


Søg i leksikon


Målsætning
Viden om mad - Vom - er stedet, hvor du kan få den bedste og mest troværdige information om mad. Vi vil sikre, at vores egne kilder altid er i orden og til at stole på. Når det drejer sig om fødevarer, er der kun sjældent et enkelt endegyldigt svar. Derfor lægger vi også vægt på, at sagerne bliver set fra flere sider, vendt og drejet i en debat mellem eksperter og forbrugere. Vi vil gerne kunne give dig svar på alle spørgsmål om mad, uanset om det handler om smag, sundhed, sikkerhed eller andet, der vedrører din mad.

 


Leksikon
Skrubbe

Skrubben hører til familien Pleuronectidae. Den er ikke almindelig i Nordsøen, da den foretrækker at leve i områder med lavere saltindhold som i f.eks. Østersøen og Kattegat, samt i Ringkøbing Fjord, hvor de kaldes flyndere. Skrubben fanges i stort tal i Danmark sammenlignet med resten af Europa. Selv om skrubben ofte har røde pletter ligesom rødspætten, kan den let kendes fra denne på sin ru overside. En blanding mellem en skrubbe og en rødspætte kaldes en ”leps”.

Skrubbens farve kan variere, men dens hud er altid ru på øjensiden. De fleste skrubber er højrevendte, men omkring en tredjedel af dem er venstrevendte. Der findes 6 forskellige geografiske underarter, der alle har deres eget særpræg.

Skrubben findes i såvel saltvand som ferskvand på dybder ned til 25 meter, og den lever af bunddyr, såsom orme og muslinger, samt af småfisk. Skrubben er kønsmoden i 3 til 4 års alderen, og hunnen gyder op til 2 millioner æg i saltvand. Gydningen foregår fra marts til maj.

Skrubber må fanges hele året med visse lokale undtagelser. Mindste fangstmål er mellem 18 og 25,5 cm afhængig af fangststed. Den normale maksimale størrelse og vægt er 50 cm og 3 kg. Skrubben er en ret god spisefisk med blødt og let vandet kød.

Betydning i kosten
Skrubben er en mager fisk. (se Generelt om fisk)
*lmtabel*
*saeson*

Kilde
Fakta om fisk & skaldyr, Foreningen Fiskebranchen
Hanstholm fisk og skaldyr A/S 

Platichthys flesus


Cookiesinformation