Velkommen
til Viden om Mad


Her kan du finde svar på spørgsmål om vore fødevarer.

Du kan slå op i Leksikon eller stille spørgsmål til andre af Voms læsere.


Søg i debat


Søg i leksikon


Målsætning
Viden om mad - Vom - er stedet, hvor du kan få den bedste og mest troværdige information om mad. Vi vil sikre, at vores egne kilder altid er i orden og til at stole på. Når det drejer sig om fødevarer, er der kun sjældent et enkelt endegyldigt svar. Derfor lægger vi også vægt på, at sagerne bliver set fra flere sider, vendt og drejet i en debat mellem eksperter og forbrugere. Vi vil gerne kunne give dig svar på alle spørgsmål om mad, uanset om det handler om smag, sundhed, sikkerhed eller andet, der vedrører din mad.

 


Leksikon
Sildehaj

Sildehaj hører til familien Lamnidae. Dens enorme størrelse kan forlede nogle til at tro, den er farlig. Men der findes intet bevis for, at sildehajen nogen sinde har angrebet et menneske.

Sildehajens karakteristiske træk er den halvmåneformede hale, finnerne på hver side af haleroden, de fem tydelige gælleåbninger og den kompakte krop. I gabet sidder flere tandrækker. Ryggen er blåsort, og farven bliver lysere ned mod bugen, som nærmest er flødefarvet

Sildehajen lever overalt i tempererede have ved temperaturer fra 5° til 18°C. Ofte kan den i roligt vejr ses jage i overfladen. Sildehajen lever af stimefisk som makrel, sild og sardiner, men fortærer også store mængder torsk. Sildehajens hunner kønsmodnes ved en længde på ca. 1 meter. Efter 8 måneders drægtighed fødes 1 til 4 unger, der er ca. 70 cm lange.

Hajerne må fanges hele året. De er som regel bifangst ved trawlfiskeri. Der er intet mindste fangstmål. Sildehajens normale maksimale størrelse og vægt er 180 cm og 135 kg. Det friske kød er mørkt og fast og lugter af ammoniak. Det tilrådes derfor at lægge kødet i mælk et døgns tid inden tilberedning.

Betydning i kosten
Sildehajen er en mager fisk. (se Generelt om fisk)
*saeson*

Kilde
Fakta om fisk & skaldyr, Foreningen Fiskebranchen
Hanstholm fisk og skaldyr A/S

Lamna nasus


Cookiesinformation