Velkommen
til Viden om Mad


Her kan du finde svar på spørgsmål om vore fødevarer.

Du kan slå op i Leksikon eller stille spørgsmål til andre af Voms læsere.


Søg i debat


Søg i leksikon


Målsætning
Viden om mad - Vom - er stedet, hvor du kan få den bedste og mest troværdige information om mad. Vi vil sikre, at vores egne kilder altid er i orden og til at stole på. Når det drejer sig om fødevarer, er der kun sjældent et enkelt endegyldigt svar. Derfor lægger vi også vægt på, at sagerne bliver set fra flere sider, vendt og drejet i en debat mellem eksperter og forbrugere. Vi vil gerne kunne give dig svar på alle spørgsmål om mad, uanset om det handler om smag, sundhed, sikkerhed eller andet, der vedrører din mad.

 


Leksikon
Rødspætte

Rødspætten er en saltvandsfisk og hører til familien Pleuronectidae.

Rødspætten kendes på sin brune, glatte overside med de to øjne og rækken af benknuder bag øjnene. Undersiden er hvid og glat. Rødspætten er højrevendt. Den har et glimrende syn i dagslys, men er nærmest blind om natten. Den eneste føde, den indtager om natten, er en slags søstjerne med selvlysende arme. Rødspætten lever på sand- eller lerbund ned til 200 meters dybde i saltholdigt og køligt vand. Rødspætten lever af forskellige bunddyr, såsom små muslinger og orme, samt af småfisk. Ikke blot mængden af føde, men også vandtemperaturen har indvirkning på rødspættens væksthastighed.

Rødspætten bliver kønsmoden fra 4 til 6 års alderen. Om efteråret nedsættes hunnens appetit, og fra januar til april gyder den op til 500.000 små æg. Hunrødspætten er visse steder i de danske farvande fredet fra 15. januar til 30. april, men ellers fiskes rødspætter hele året. Mindste fangstmål er 27 cm. Den normale maksimale størrelse og vægt er 50 cm og 2 kg. Rødspætten er en værdsat spisefisk med hvidt, fast kød og en god smag. Det er Europas mest udbredte fladfisk.

Betydning i kosten
Rødspætte er en mager fisk. (se Generelt om fisk)
*lmtabel*
*saeson*

Kilde
Fakta om fisk & skaldyr, Foreningen Fiskebranchen
Hanstholm fisk og skaldyr A/S

Pleuronectes platessa


Cookiesinformation