Velkommen
til Viden om Mad


Her kan du finde svar på spørgsmål om vore fødevarer.

Du kan slå op i Leksikon eller stille spørgsmål til andre af Voms læsere.


Søg i debat


Søg i leksikon


Målsætning
Viden om mad - Vom - er stedet, hvor du kan få den bedste og mest troværdige information om mad. Vi vil sikre, at vores egne kilder altid er i orden og til at stole på. Når det drejer sig om fødevarer, er der kun sjældent et enkelt endegyldigt svar. Derfor lægger vi også vægt på, at sagerne bliver set fra flere sider, vendt og drejet i en debat mellem eksperter og forbrugere. Vi vil gerne kunne give dig svar på alle spørgsmål om mad, uanset om det handler om smag, sundhed, sikkerhed eller andet, der vedrører din mad.

 


Leksikon
Rødfisk

Rødfisk er en saltvandsfisk og hører til familien Scorpaenidae. Når fiskenettene med rødfisk trækkes op fra de store havdybder, betyder trykforskellen, at svømmeblæren udvides. Indvoldene kan presses ud af munden på fisken, og de store øjne står nærmest på stilke.

Rødfisken er genkendelig på sin røde farve, den lyserøde mundhule og de mange pigge på gællelåget. Kroppen er dækket af store piggede skæl. Hannen har et vortelignende kønsorgan. Fisken vokser, som andre dybhavsfisk, langsomt og kan blive op til 60 år gammel. Arten trives bedst på bund, hvor der findes brat skrånende klippegrund og i dybder fra 100 til 900 meter. Rødfisken lever af bl.a. sild og torskefisk. Fisken er kønsmoden ved 11 års alderen. Æggene udruges i fisken, og den unge rødfisk føder ca. 20.000 unger, mens de ældre kan føde op til 300.000.

Rødfisk må fanges hele året, og der er intet mindste fangstmål. Den normale maksimale vægt og størrelse er 80 cm og 12 kg. Kødet er lysrosa, og rødfisken er en god spisefisk, der holder sig frisk længe efter fangsten.

Betydning i kosten
Rødfisk er en mager fisk. (se Generelt om fisk)
*saeson*

Kilde
Fakta om fisk & skaldyr, Foreningen Fiskebranchen
Hanstholm fisk og skaldyr A/S 

Sebastes marinus


Cookiesinformation