Velkommen
til Viden om Mad


Her kan du finde svar på spørgsmål om vore fødevarer.

Du kan slå op i Leksikon eller stille spørgsmål til andre af Voms læsere.


Søg i debat


Søg i leksikon


Målsætning
Viden om mad - Vom - er stedet, hvor du kan få den bedste og mest troværdige information om mad. Vi vil sikre, at vores egne kilder altid er i orden og til at stole på. Når det drejer sig om fødevarer, er der kun sjældent et enkelt endegyldigt svar. Derfor lægger vi også vægt på, at sagerne bliver set fra flere sider, vendt og drejet i en debat mellem eksperter og forbrugere. Vi vil gerne kunne give dig svar på alle spørgsmål om mad, uanset om det handler om smag, sundhed, sikkerhed eller andet, der vedrører din mad.

 


Leksikon
Rokke

Skaden (Raja batis) og sømrokken (Raja clavata) er to væsentlige medlemmer af rokkefamilien Rajidae. Karakteristisk for fiskene i rokkefamilien er den flade, næsten rombeformede krop, det spidse mundparti og den lange tynde hale. Mund og gællespalter sidder på undersiden, som er grålig og glat. Oversiden er tornet i gråbrune farver. Halen skal straks efter fangsten skæres af for at undgå udvikling af ammoniaklugt, som ellers forekommer allerede få timer efter fangst.

Hos den unge skade sidder oversidens torne omkring øjnene og i en enkelt række på halen. Bundfarven skifter alt efter opholdssted mellem forskellige brunlige nuancer. Den ældre skade taber tornene om øjnene og har to rækker torne på hver side af halen. Sømrokken kan kendes på de uregelmæssige torne, der sidder placeret på oversiden. De kan ligne søm, deraf navnet sømrokke. Sømrokken er den mest talrige art blandt rokkerne.

Skaden går på blandet bund i dybder mellem 100 og 600 meter. De største eksemplarer går dybest. Sømrokkens levested er dyndbund ned til ca. 250 meter.

Rokkerne lever af andre fisk, rejer og forskellige krabbearter. Rokkernes æg befrugtes i hunnen og modnes gennem flere måneder i livmoderen, før de gydes som store pudeformede ægkapsler. Disse ægkapsler ses ofte skyllet op på stranden.

Begge arter må fiskes hele året, og der er ingen mindstemål for fangst. Skadens normale maksimale størrelse og vægt er 3 m og 100 kg, mens sømrokkens normale maksimale størrelse og vægt er 120 cm og 18 kg. Det er skadens store brystfinner, som spises. De kan smagsmæssigt minde om krebs og hummer. Fra sømrokken spises kun det populære kød fra vingerne, specielt i det franske køkken.

Betydning i kosten
Rokker er magre fisk. (se Generelt om fisk)
*saeson*

Kilde
Fakta om fisk & skaldyr, Foreningen Fiskebranchen
Hanstholm fisk og skaldyr A/S

Raja batis / Raja clavata


Cookiesinformation