Velkommen
til Viden om Mad


Her kan du finde svar på spørgsmål om vore fødevarer.

Du kan slå op i Leksikon eller stille spørgsmål til andre af Voms læsere.


Søg i debat


Søg i leksikon


Målsætning
Viden om mad - Vom - er stedet, hvor du kan få den bedste og mest troværdige information om mad. Vi vil sikre, at vores egne kilder altid er i orden og til at stole på. Når det drejer sig om fødevarer, er der kun sjældent et enkelt endegyldigt svar. Derfor lægger vi også vægt på, at sagerne bliver set fra flere sider, vendt og drejet i en debat mellem eksperter og forbrugere. Vi vil gerne kunne give dig svar på alle spørgsmål om mad, uanset om det handler om smag, sundhed, sikkerhed eller andet, der vedrører din mad.

 


Leksikon
Pighvar

Pighvarren er en saltvandsfisk og hører til familien Scophthalmidae. Pighvarren er på grund af sin størrelse og sin gode kødkvalitet en meget efterspurgt fladfisk. En jysk fisker fangede i 1965 en 9 kilos pighvar og udregnede efter flere studier, at fisken indeholdt 14.311.200 æg. Det er stadig en gåde, hvordan han regnede sig frem til tallet.

Pighvarren er nem at kende på sin næsten cirkelrunde krop, som er forsynet med mange pigge eller benknuder. Den er som slethvarren venstrevendt. Dens evne til at camouflere sig er enestående, da den selv på kort afstand er umulig at få øje på. Pighvarren lever normalt på sandet bund i ned til 70 meters dybde. Dens føde består af muslinger, større krebsdyr og fisk. Når hunnen er ca. 5 år gammel, gyder den op til 15 millioner æg i forårs- og sommermånederne.

I de år, hvor rødspættebestanden er lille, øges bestanden af pighvar. Man har ingen forklaring på dette fænomen. Flere steder er det forsøgt at opdrætte pighvarrer. Især i New Zealand er der opnået gode resultater, hvorimod det er mislykkedes i Det Kaspiske Hav. Pighvarren må fanges året rundt med visse lokale undtagelser. Mindste fangstmål er 30 cm. Den er en god spisefisk med fast, hvidt kød, som let kan adskilles fra benene og bliver bedre af at modne 2-4 dage på is.

Betydning i kosten
Pighvarren er en halvfed fisk. (se Generelt om fisk)
*lmtabel*
*saeson*

Kilde
Fakta om fisk & skaldyr, Foreningen Fiskebranchen
Hanstholm fisk og skaldyr A/S

Psetta maxima


Cookiesinformation