Velkommen
til Viden om Mad


Her kan du finde svar på spørgsmål om vore fødevarer.

Du kan slå op i Leksikon eller stille spørgsmål til andre af Voms læsere.


Søg i debat


Søg i leksikon


Målsætning
Viden om mad - Vom - er stedet, hvor du kan få den bedste og mest troværdige information om mad. Vi vil sikre, at vores egne kilder altid er i orden og til at stole på. Når det drejer sig om fødevarer, er der kun sjældent et enkelt endegyldigt svar. Derfor lægger vi også vægt på, at sagerne bliver set fra flere sider, vendt og drejet i en debat mellem eksperter og forbrugere. Vi vil gerne kunne give dig svar på alle spørgsmål om mad, uanset om det handler om smag, sundhed, sikkerhed eller andet, der vedrører din mad.

 


Leksikon
Pighaj

Pighajen hører til familien Squalidae og er den mest almindelige haj i danske farvande, hvor den kan færdes i store stimer med tusindvis af artsfæller. Den er upopulær blandt erhvervsfiskere, fordi den ofte ødelægger garn og liner.

Pighajen har, som sine slægtninge, en lang krop. Gabet sidder på undersiden af hovedet og har flere tandsæt, hver med deres små skarpe tænder. Bag gabet sidder på hver side fem gæller. Pighajen har navn efter de pigge, der sidder foran hver af de to rygfinner. Piggene indeholder gift, der kan give smertende sår. Ryggen er grå, bugen kridhvid, og den mangler gatfinnen. Pighajen lever i stimer i dybder fra normalt 10 til 200 meter, men den er observeret på 1000 meters dybde. Den vandrer over Atlanterhavet. Pighajen er altid på jagt efter føde, som hovedsageligt består af sild og torskefisk, men også hvirvelløse arter som blæksprutter, rejer og krebsdyr. Pighajen vokser langsomt og bliver sent kønsmoden. Hunnen modnes først, når den er mellem 10 og 12 år gammel. Drægtighedsperioden er omkring 20 måneder, hvorefter den føder op til 12 unger.

Der er intet mindste fangstmål for pighajen, og den normale maksimale vægt og størrelse er 120 cm og 10 kg. Kødet er benfrit, sødligt og hvidt. Det sælges undertiden som ”kongeål”.

Betydning i kosten
Pighaj er en fed fisk. (se Generelt om fisk)

Dansk sæson
August-september og december.

Kilde
Fakta om fisk & skaldyr, Foreningen Fiskebranchen
Hanstholm fisk og skaldyr A/S

Squalus acanthias


Cookiesinformation