Velkommen
til Viden om Mad


Her kan du finde svar på spørgsmål om vore fødevarer.

Du kan slå op i Leksikon eller stille spørgsmål til andre af Voms læsere.


Søg i debat


Søg i leksikon


Målsætning
Viden om mad - Vom - er stedet, hvor du kan få den bedste og mest troværdige information om mad. Vi vil sikre, at vores egne kilder altid er i orden og til at stole på. Når det drejer sig om fødevarer, er der kun sjældent et enkelt endegyldigt svar. Derfor lægger vi også vægt på, at sagerne bliver set fra flere sider, vendt og drejet i en debat mellem eksperter og forbrugere. Vi vil gerne kunne give dig svar på alle spørgsmål om mad, uanset om det handler om smag, sundhed, sikkerhed eller andet, der vedrører din mad.

 


Leksikon
Mørksej

Mørksej er en saltvandsfisk og hører til torskefamilien Gadidae. Den kendes også under navnene gråsej eller bare sej. Fiskerne kalder fisken for mørksej i modsætning til lubben, der kaldes lyssej.

Sejen er den mørkeste af sine artsfæller i torskefamilien. Den har en blåsort ryg og en næsten lige, lys sidelinie. Skægtråden mangler eller er ganske lille, og den har underbid. Gattet er placeret under den bagerste del af den første rygfinne. Sejen lever i åbent hav, men søger ofte ind til kysten efter føde.  Den vandrer langt omkring i stimer ofte for at jage sild. Den lever af småfisk, fiskeyngel, samt krebsdyr, som effektivt filtreres fra vandet ved hjælp af et veludviklet gællegitter. Sejen gyder op til 4 millioner æg i saltholdigt vand ved en temperatur på 6° til 8°C og i 100 til 200 meters dybde.

Sejen må fiskes hele året, og det mindste fangstmål er 40 cm. Sejen kan blive op til 130 cm. Kødet er en smule mørkere og blødere end torskens.

Betydning i kosten
Mørksej er en mager fisk. (se Generelt om fisk)
*saeson*

Kilde
Fakta om fisk & skaldyr, Foreningen Fiskebranchen
Hanstholm fisk og skaldyr A/S

Pollachius virens


Cookiesinformation