Velkommen
til Viden om Mad


Her kan du finde svar på spørgsmål om vore fødevarer.

Du kan slå op i Leksikon eller stille spørgsmål til andre af Voms læsere.


Søg i debat


Søg i leksikon


Målsætning
Viden om mad - Vom - er stedet, hvor du kan få den bedste og mest troværdige information om mad. Vi vil sikre, at vores egne kilder altid er i orden og til at stole på. Når det drejer sig om fødevarer, er der kun sjældent et enkelt endegyldigt svar. Derfor lægger vi også vægt på, at sagerne bliver set fra flere sider, vendt og drejet i en debat mellem eksperter og forbrugere. Vi vil gerne kunne give dig svar på alle spørgsmål om mad, uanset om det handler om smag, sundhed, sikkerhed eller andet, der vedrører din mad.

 


Leksikon
Lyssej

Lyssej er en saltvandsfisk og hører til familien Gadidae. Den kaldes også lubbe eller blåsej.

Karakteristisk for lyssejen er, at den, i modsætning til den nærtbeslægtede sej, lever ved kystområder. De store fisk færdes ofte ved tilvoksede skibsvrag. Lyssejens ryg er brun, og den mørke sidelinie buer over brystfinnen. Gattet ligger under første rygfinne. Skægtråden mangler og underbiddet er kraftigt. Lyssejen lever fortrinsvis nær bunden, både ved kyster og indtil 200 meters dybde. Den tåler ikke for lavt saltindhold. Unge fisk lever af orme og mindre skaldyr, i modsætning til de ældre, som lever af sild og brisling. Lyssejen gyder op til 200.000 æg fra februar til april på ned til 100 meters dybde. Gydningen foregår altid tæt på lyssejens stamsted i en vandtemperatur på mellem 8° og 10°C.

Lyssej må fiskes hele året, og det mindste fangstmål er 30 cm. Lyssejens kød er fast og lyst.

Betydning i kosten
Lyssej er en mager fisk. (se Generelt om fisk)
*saeson*

Kilde
Fakta om fisk & skaldyr, Foreningen Fiskebranchen
Hanstholm fisk og skaldyr A/S

Pollachius pollachius






Cookiesinformation