Velkommen
til Viden om Mad


Her kan du finde svar på spørgsmål om vore fødevarer.

Du kan slå op i Leksikon eller stille spørgsmål til andre af Voms læsere.


Søg i debat


Søg i leksikon


Målsætning
Viden om mad - Vom - er stedet, hvor du kan få den bedste og mest troværdige information om mad. Vi vil sikre, at vores egne kilder altid er i orden og til at stole på. Når det drejer sig om fødevarer, er der kun sjældent et enkelt endegyldigt svar. Derfor lægger vi også vægt på, at sagerne bliver set fra flere sider, vendt og drejet i en debat mellem eksperter og forbrugere. Vi vil gerne kunne give dig svar på alle spørgsmål om mad, uanset om det handler om smag, sundhed, sikkerhed eller andet, der vedrører din mad.

 


Leksikon
Lange

Langen er en saltvandsfisk og hører til torskefamilien Gadidae. Langen er en af de største arter inden for torskefamilien og ligner en krydsning mellem en torsk og en havål. Kroppen er rund og skinner blåligt. Karakteristisk for langen er dens flade hoved og den lange skægtråd. Den har en kort forreste og en lang bageste rygfinne, samt en lang gatfinne.

Langen lever normalt i dybder på 50-600 meter. Jo dybere vandet er, desto større bliver fisken. Den lever af bunddyr og fisk, såsom kulmule, sej og sperling og af egne artsfæller. Fra april til juli gyder langen 20 millioner æg i 100 til 200 meters dybde.

Langen må fiskes året rundt, og et mindste fangstmål findes ikke. Den normale maksimale størrelse og vægt er 160 cm og 35 kg. Langen er en god spisefisk med hvidt, fast kød, der minder om torskens. I Sverige udspiles langen med træpinde og tørres til delikatessen "spillånga", der også kaldes lutefisk.

Betydning i kosten
Langen er en mager fisk. (se Generelt om fisk)
*saeson*

Kilde
Fakta om fisk & skaldyr, Foreningen Fiskebranchen
Hanstholm fisk og skaldyr A/S

Molva molva


Cookiesinformation