Velkommen
til Viden om Mad


Her kan du finde svar på spørgsmål om vore fødevarer.

Du kan slå op i Leksikon eller stille spørgsmål til andre af Voms læsere.


Søg i debat


Søg i leksikon


Målsætning
Viden om mad - Vom - er stedet, hvor du kan få den bedste og mest troværdige information om mad. Vi vil sikre, at vores egne kilder altid er i orden og til at stole på. Når det drejer sig om fødevarer, er der kun sjældent et enkelt endegyldigt svar. Derfor lægger vi også vægt på, at sagerne bliver set fra flere sider, vendt og drejet i en debat mellem eksperter og forbrugere. Vi vil gerne kunne give dig svar på alle spørgsmål om mad, uanset om det handler om smag, sundhed, sikkerhed eller andet, der vedrører din mad.

 


Leksikon
Knurhane, rød og grå

Den røde og den grå knurhane er begge saltvandsfisk og hører til familien Triglidae. Knurhanen knurrer faktisk. Ved hjælp af en muskel kan den sætte svømmeblæren i svingninger. Det er disse svingninger, som frembringer den knurrende lyd, som skal skræmme potentielle fjender bort.

Knurhanens hoved er dækket af et benpanser. De frie nederste stråler i brystfinnerne fungerer som føleorganer og "ben". Rød knurhane kan kendes på den rødlige farve og de lange brystfinner, der når til gatfinnen. Den har en glat sidelinie i modsætning til den grå knurhane, der har benknuder langs sidelinien. Den unge grå knurhane er rødlig, den ældre er gråbrun. Den røde knurhane lever i stimer på bunden fra 20 til 150 meters dybde. Om natten lyser dens mundvige fosforescerende på grund af nogle små, selvlysende organismer, som har sat sig fast på fisken. Sild og små fladfisk er rød knurhanes vigtigste føde, mens grå knurhane foretrækker forskellige rejearter. Begge arter gyder fra april til august og lægger op til 300.000 pelagiske æg.

Knurhaner må fanges hele året, og der er intet mindste fangstmål. Den normale maksimale størrelse og vægt for rød knurhane er 70 cm og 5 kg, mens de for grå knurhane er det 45 cm og 1,2 kg. Begge arter er gode spisefisk med fast, hvidt og lidt tørt kød.

Betydning i kosten
Den røde og den grå knurhane er halvfede fisk. (se Generelt om fisk)
*saeson*

Kilde
Fakta om fisk & skaldyr, Foreningen Fiskebranchen
Hanstholm fisk og skaldyr A/S

Trigla lucerna / Eutrigla gurnardus


Cookiesinformation