Velkommen
til Viden om Mad


Her kan du finde svar på spørgsmål om vore fødevarer.

Du kan slå op i Leksikon eller stille spørgsmål til andre af Voms læsere.


Søg i debat


Søg i leksikon


Målsætning
Viden om mad - Vom - er stedet, hvor du kan få den bedste og mest troværdige information om mad. Vi vil sikre, at vores egne kilder altid er i orden og til at stole på. Når det drejer sig om fødevarer, er der kun sjældent et enkelt endegyldigt svar. Derfor lægger vi også vægt på, at sagerne bliver set fra flere sider, vendt og drejet i en debat mellem eksperter og forbrugere. Vi vil gerne kunne give dig svar på alle spørgsmål om mad, uanset om det handler om smag, sundhed, sikkerhed eller andet, der vedrører din mad.

 


Leksikon
Hvilling

Hvillingen er en saltvandsfisk og hører til torskefamilien Gadidae. Hvillingen mangler skægtråden. Den kendes på de spidse tænder og overbiddet, samt den sorte plet ved grunden af brystfinnen. Som mange andre torskefisk har den tre rygfinner og to gatfinner. Farveskalaen går fra lys ved bugen til mørk ved ryggen, men farveintensiteten svækkes hurtigt efter fangst.  Den lever ofte tæt ved kysten og kan findes på alle dybder ned til 200 m. Hvillingen lever af småfisk og mindre skaldyr. Af og til æder den også sin egen art. I 3 til 4 års alderen er hvillingen kønsmoden. Den gyder i danske farvande i marts og april på en dybde fra 30 til 100 meter.

August og september er de bedste fangstmåneder, men hvilling må fanges hele året. Mindste fangstmål er 23 cm. Den normale maksimale størrelse og vægt er 65 cm og 3 kg. Kødet er hvidt og velsmagende. Det anvendes i England til favoritspisen: Fish & Chips. 

Betydning i kosten
Hvilling er en mager fisk. (se Generelt om fisk)

Kilde
Fakta om fisk & skaldyr, Foreningen Fiskebranchen
Hanstholm fisk og skaldyr A/S

Merlangius merlangus


Cookiesinformation