Velkommen
til Viden om Mad


Her kan du finde svar på spørgsmål om vore fødevarer.

Du kan slå op i Leksikon eller stille spørgsmål til andre af Voms læsere.


Søg i debat


Søg i leksikon


Målsætning
Viden om mad - Vom - er stedet, hvor du kan få den bedste og mest troværdige information om mad. Vi vil sikre, at vores egne kilder altid er i orden og til at stole på. Når det drejer sig om fødevarer, er der kun sjældent et enkelt endegyldigt svar. Derfor lægger vi også vægt på, at sagerne bliver set fra flere sider, vendt og drejet i en debat mellem eksperter og forbrugere. Vi vil gerne kunne give dig svar på alle spørgsmål om mad, uanset om det handler om smag, sundhed, sikkerhed eller andet, der vedrører din mad.

 


Leksikon
Helt

Helten er en ferskvandsfisk og hører til laksefamilien Salmonidae. Da helten er en laksefisk, kræver den rent vand for at kunne eksistere. Der findes adskillige arter af helten, der selv for specialister er vanskelige at adskille fra hinanden. Tilmed findes et utal af bastarder, der yderligere besværliggør en sikker identifikation. Nogle fagfolk hævder, at der i virkeligheden kun eksisterer een art med en række forskellige livsformer.

Helten har en langstrakt krop med sølvglinsende skæl. Halefinnen er dybt indskåret i fisken. Den har en lille mund med overbid, og i munden sidder små fine tænder. Helten lever kun i de koldere områder på den nordlige halvkugle. Den lever i søer, floder og i brakvand. Ved den sydlige del af dens udbredelsesområde lever den i dybe, kolde søer. Helten er en stimefisk, der lever af plankton og bunddyr. Den er også kendt for at æde rogn.

Helten gyder normalt om vinteren. Gydeperioden starter, når vandtemperaturen er omkring 7°C. Æggene lægges frit i vandet på åbent hav eller i ferskvand.

Mindste fangstmål for helten er 36 cm, og den kan blive op til 70 cm og veje 8 kg. Helten er totalfredet fra 1. november til 31. januar. Kødet er hvidt og fast. Den er en udmærket spisefisk, som minder om laks i smag og konsistens.

Betydning i kosten
Helten er en halvfed fisk. (se Generelt om fisk)
*saeson*

Kilde
Fakta om fisk & skaldyr, Foreningen Fiskebranchen
Hanstholm fisk og skaldyr A/S

Coregonus lavaretus


Cookiesinformation