Velkommen
til Viden om Mad


Her kan du finde svar på spørgsmål om vore fødevarer.

Du kan slå op i Leksikon eller stille spørgsmål til andre af Voms læsere.


Søg i debat


Søg i leksikon


Målsætning
Viden om mad - Vom - er stedet, hvor du kan få den bedste og mest troværdige information om mad. Vi vil sikre, at vores egne kilder altid er i orden og til at stole på. Når det drejer sig om fødevarer, er der kun sjældent et enkelt endegyldigt svar. Derfor lægger vi også vægt på, at sagerne bliver set fra flere sider, vendt og drejet i en debat mellem eksperter og forbrugere. Vi vil gerne kunne give dig svar på alle spørgsmål om mad, uanset om det handler om smag, sundhed, sikkerhed eller andet, der vedrører din mad.

 


Leksikon
Brosme

Brosmen er en saltvandsfisk og hører til torskefamilien Gadidae. Sæler er meget glade for at spise denne fisk, så brosmen er totalt "støvsuget" i områder, hvor der lever mange sæler. Da sælernes antal er stigende, betyder det generelt en mærkbar nedgang i antallet af brosmer.

Brosmen er langstrakt og har blot én lang rygfinne. Som mange andre torskearter har den også en lang skægtråd. Farvetegningerne varierer, og de unge fisk har ofte brede, gule tvær-bånd. Brosmen foretrækker kolde, nordlige himmelstrøg, hvor vandtemperaturen ligger mellem 0 og 10 grader. Den er en udpræget bundfisk og lever ned til 1 kilometers dybde på hårde og klippefyldte grunde.

Brosmens føde består af bundfisk og krebsdyr. Fisken gyder fra april til juni. De vigtigste gydepladser findes i en halvcirkel mellem England, Island og Vestnorge. Hunnen gyder op til 2 millioner æg.

Brosmen må fanges hele året. Den kan blive op til 110 cm lang med en maksimal vægt på 15 kg. Den danske lystfiskerrekord er sat i 1995 og er på 9 kg. Nordmændene fanger ca. 75% af verdens totale brosmefangster. Brosmen er en fremragende spisefisk med fast, hvidt kød, der smager meget som torsk.

Betydning i kosten
Brosme er en fed halvfed mager fisk. (se Generelt om fisk)

Kilde
Fakta om fisk & skaldyr, Foreningen Fiskebranchen
Hanstholm fisk og skaldyr A/SBrosme brosme


Cookiesinformation