Velkommen
til Viden om Mad


Her kan du finde svar på spørgsmål om vore fødevarer.

Du kan slå op i Leksikon eller stille spørgsmål til andre af Voms læsere.


Søg i debat


Søg i leksikon


Målsætning
Viden om mad - Vom - er stedet, hvor du kan få den bedste og mest troværdige information om mad. Vi vil sikre, at vores egne kilder altid er i orden og til at stole på. Når det drejer sig om fødevarer, er der kun sjældent et enkelt endegyldigt svar. Derfor lægger vi også vægt på, at sagerne bliver set fra flere sider, vendt og drejet i en debat mellem eksperter og forbrugere. Vi vil gerne kunne give dig svar på alle spørgsmål om mad, uanset om det handler om smag, sundhed, sikkerhed eller andet, der vedrører din mad.

 


Leksikon
Strandsnegl

Snegle hører til de enskallede bløddyr og strandsneglen er af familien Littorinidae.

I Stenalderen blev strandsneglene spist i store mængder af vore forfædre. Nu om stunder skal man til Frankrig og Italien for at få sneglene serveret.

Der findes omkring 100 arter af strandsnegle fordelt på 25 slægter og underslægter. Strandsneglen tåler at være uden dækning af vand i flere dage. Dyret er da helt trukket ind i skallen, og skallåget slutter tæt til randen. Selve skallen er rund og meget solid. Farven er normalt mørkegrå, ofte med spiralformede lyse streger.  Strandsneglen måler højst 2,5 cm.

Strandsneglen lever af alger, som den skraber af underlaget med sin raspetunge. Ved ebbe lægger strandsneglen sine æg på sten. Ægkapslerne har en karakteristisk form, nærmest som en militærhjelm i ministørrelse. Når højvandet skyller ind over stenene, fører det ægkapslerne ud i vandet, og æggene gennemløber deres udvikling i de frie vandmasser.

Strandsneglen lever overalt i danske farvande nær kysterne. Sneglen kan fanges året rundt. Til dette bruges en speciel form for "skraber", når det er ebbe.

Sneglen smager udmærket. Den koges, derefter fjernes skallåget og med en nål udtages den spiralformede snegl. Når man i Frankrig spiser retten "Fruits de mer" (havets frugter), er strandsneglen en uundværlig ingrediens.

Betydning i kosten
Bløddyr er rige på protein og har et lille indhold af fedtstoffer og kolesterol. De er rige på en række mineraler.

Opbevaring og holdbarhed
Bløddyr bør opbevares koldt, indtil de skal spises eller koges. Ferske eller kogte bløddyr kan opbevares 1-2 dage i køleskab. Uåbnede kan de fryses i ca. tre måneder.

Kilde
jordtilbord.dk
Fakta om fisk & skaldyr, Foreningen Fiskebranchen
Madvarer fra A-Z, Könemann Verlagsgesellschaft mbH, 2000.

Littorina littorea


Cookiesinformation