Velkommen
til Viden om Mad


Her kan du finde svar på spørgsmål om vore fødevarer.

Du kan slå op i Leksikon eller stille spørgsmål til andre af Voms læsere.


Søg i debat


Søg i leksikon


Målsætning
Viden om mad - Vom - er stedet, hvor du kan få den bedste og mest troværdige information om mad. Vi vil sikre, at vores egne kilder altid er i orden og til at stole på. Når det drejer sig om fødevarer, er der kun sjældent et enkelt endegyldigt svar. Derfor lægger vi også vægt på, at sagerne bliver set fra flere sider, vendt og drejet i en debat mellem eksperter og forbrugere. Vi vil gerne kunne give dig svar på alle spørgsmål om mad, uanset om det handler om smag, sundhed, sikkerhed eller andet, der vedrører din mad.

 


Leksikon
Blæksprutte, tiarmet

Den tiarmede blæksprutte tilhører familien Loliginidae. De i familie med snegle og muslinger, men deres levevis er mere som fiskenes. Der findes over 40 forskellige arter af tiarmede blæksprutter, fra de helt små arter på et par centimeter til kæmper med arme på over 10 meter. I maven på en kaskelothval har man fundet et blæksprutteøje med en diameter på 40 cm.

Blæksprutten har en armkrans med 8 arme og 2 lange tentakler. Den tiarmede blæksprutte bliver op til 60 cm lang, hannerne bliver længst. Den maximale vægt er på omkring 1,5 kg. I forhold til kroppens størrelse har den meget store øjne. Blæksprutten har en fantastisk evne til at skifte farve efter omgivelserne. Den lever af skaldyr, og kannibalisme er ikke ualmindeligt.  Alle blæksprutter inden for Loligo-gruppen har giftkirtler, ved hjælp af hvilke de lammer byttet, når det bides med det stærke hornnæb.

Blæksprutten lever i dybder fra 20 til 250 meter. Bestanden overvintrer på dybt vand ved Portugal, vandrer derefter nordpå og når Frankrig i april og er tilbage i maj-juni. Gydningen foregår i danske farvande i juni måned på dybder fra 20 til 80 m. Hunnerne gyder op til 20.000 æg, som fastgøres på sandet eller mudret bund i et geléagtigt rør.

Blæksprutten må fanges året rundt, men den findes kun i større antal i danske farvande fra maj til efteråret. Den fanges med trawl, garn og kroge. Jo mindre blæksprutte desto bedre konsistens og smag.

Betydning i kosten
Bløddyr er rige på protein, men har et lille indhold af fedtstoffer og kolesterol. De er rige på en række mineraler.
*lmtabel*

Opbevaring og holdbarhed
Bløddyr bør opbevares koldt, indtil de skal spises eller koges. Ferske otte- og tiarmede blæksprutter bør være faste, fugtige og udsende en blid havduft.

Ferske eller kogte bløddyr kan opbevares 1-2 dage i køleskab. Uåbnede kan de fryses i ca. tre måneder.

Kilde
Fakta om fisk & skaldyr, Foreningen Fiskebranchen
Madvarer fra A-Z, Könemann Verlagsgesellschaft mbH, 2000. 
jordtilbord.dk

Loligo vulgaris


Cookiesinformation