Velkommen
til Viden om Mad


Her kan du finde svar på spørgsmål om vore fødevarer.

Du kan slå op i Leksikon eller stille spørgsmål til andre af Voms læsere.


Søg i debat


Søg i leksikon


Målsætning
Viden om mad - Vom - er stedet, hvor du kan få den bedste og mest troværdige information om mad. Vi vil sikre, at vores egne kilder altid er i orden og til at stole på. Når det drejer sig om fødevarer, er der kun sjældent et enkelt endegyldigt svar. Derfor lægger vi også vægt på, at sagerne bliver set fra flere sider, vendt og drejet i en debat mellem eksperter og forbrugere. Vi vil gerne kunne give dig svar på alle spørgsmål om mad, uanset om det handler om smag, sundhed, sikkerhed eller andet, der vedrører din mad.

 


Leksikon
Blæksprutte, ottearmet

Den ottearmede blæksprutte tilhører familien Octopodidae. Den har to sæt sugekopper på hver arm. Forrest i munden har den to kraftige kæber, der minder om et papegøjenæb. Ligesom den tiarmede blæksprutte kan den hurtigt skifte farve efter omgivelserne. Hannen kan blive op til 1,3 meter lang og hunnen 1,2 m med en maximal vægt på 10 kg - men vejer sjældent over 3 kg. Blæksprutten lever af muslinger og krabber. Den fanger sit bytte ved at lamme det med spyt fra sine giftkirtler. Fra juli til oktober lægger hunnen mellem 120.000 og 400.000 æg, som den skjuler i klippesprækker på havbunden.

Den ottearmede blæksprutte lever i have med Danmark som nordligste grænse for arten. Den lever i dybder fra 2 til 200 meter. Den ottearmede blæksprutte fanges sjældent i danske farvande.

Kødet er udmærket med en hvid og fast konsistens. Små blæksprutter er finest i kødet og ikke så gummiagtige som de store blæksprutter. Kødet kan bankes for at øge dens mørhed. Velegnet til stegning og kogning er blæksprutter, der vejer ca. 1 kg.

Betydning i kosten
Bløddyr er rige på protein, men har et lille indhold af fedtstoffer og kolesterol. De er rige på en række mineraler.
*lmtabel*

Opbevaring og holdbarhed
Bløddyr bør opbevares koldt, indtil de skal spises eller koges. Ferske otte- og tiarmede blæksprutter bør være faste, fugtige og udsende en blid havduft.

Ferske eller kogte bløddyr kan opbevares 1-2 dage i køleskab. Uåbnede kan de fryses i ca. tre måneder.

Kilde
jordtilbord.dk
Fakta om fisk & skaldyr, Foreningen Fiskebranchen
Madvarer fra A-Z, Könemann Verlagsgesellschaft mbH, 2000.

Octopus vulgaris


Cookiesinformation