Velkommen
til Viden om Mad


Her kan du finde svar på spørgsmål om vore fødevarer.

Du kan slå op i Leksikon eller stille spørgsmål til andre af Voms læsere.


Søg i debat


Søg i leksikon


Målsætning
Viden om mad - Vom - er stedet, hvor du kan få den bedste og mest troværdige information om mad. Vi vil sikre, at vores egne kilder altid er i orden og til at stole på. Når det drejer sig om fødevarer, er der kun sjældent et enkelt endegyldigt svar. Derfor lægger vi også vægt på, at sagerne bliver set fra flere sider, vendt og drejet i en debat mellem eksperter og forbrugere. Vi vil gerne kunne give dig svar på alle spørgsmål om mad, uanset om det handler om smag, sundhed, sikkerhed eller andet, der vedrører din mad.

 


Leksikon
Troldkrabbe

Troldkrabben ligner fuldstændig en ægte krabbe, men tilhører faktisk slet ikke krabbe-familien. Den tilhører i stedet familien Lithodidae. Bagkroppen er asymmetrisk og mangler vedhæng på højre side Derfor minder den mere om en eremitkrebs, der senere har udviklet sig til en krabbelignende art.

Troldkrabbens skjold er rundt, og farven er rødgul. Benene er mørkere og stærkt tornede, hvilket i en vis udstrækning holder fjender borte.

Den nærmest runde krop bliver maximalt 25 cm i diameter. I Danmark lever den kun i dybt, koldt vand i Skagerrak

Masser af hunner samles i klynger i sensommeren umiddelbart efter det årlige skalskifte - omgivet af hannerne. Under dette ritual befrugtes de. Æggene gydes omkring 6 måneder senere. Troldkrabber må fanges året rundt i hummertejner.

Betydning i kosten
Krebsdyr indeholder mange næringsstoffer og er gode proteinkilder. De indeholder kun lidt fedtstoffer, men er til gengæld meget rige på kolesterol. Fisk og skaldyr indeholder specielt store mængder af essentielle fedtsyrer. Grunden til dette er, at der i planteplankton dannes essentielle fedtsyrer, som herefter via fødekæden opkoncentreres i fedtvæv og lever hos havets større dyr. 

Krebsdyr indeholder en række mineraler og er en god kilde til mineralerne zink og kobber. Derudover indeholder de en del vitaminer, heriblandt niacin og B12-vitamin.
*lmtabel*

Opbevaring og holdbarhed
Krebsdyr skal opbevares koldt, helst i køleskab eller fryses. Visse krebsdyr, som hummere og krabber opbevares levende hos fiskehandlere. De skal have en behagelig lugt og et ubeskadiget skold.

Kilde
jordtilbord.dk
Fakta om fisk & skaldyr, Foreningen Fiskebranchen
Madvarer fra A-Z, Könemann Verlagsgesellschaft mbH, 2000.

Lithodes maja


Cookiesinformation