Velkommen
til Viden om Mad


Her kan du finde svar på spørgsmål om vore fødevarer.

Du kan slå op i Leksikon eller stille spørgsmål til andre af Voms læsere.


Søg i debat


Søg i leksikon


Målsætning
Viden om mad - Vom - er stedet, hvor du kan få den bedste og mest troværdige information om mad. Vi vil sikre, at vores egne kilder altid er i orden og til at stole på. Når det drejer sig om fødevarer, er der kun sjældent et enkelt endegyldigt svar. Derfor lægger vi også vægt på, at sagerne bliver set fra flere sider, vendt og drejet i en debat mellem eksperter og forbrugere. Vi vil gerne kunne give dig svar på alle spørgsmål om mad, uanset om det handler om smag, sundhed, sikkerhed eller andet, der vedrører din mad.

 


Leksikon
Solbær

Solbær hører til stenbrækfamilien (Saxifragaceae).

Solbær er almindeligt vildtvoksende i Mellemeuropa, Himalaya og Centralasien. Folk har fra gammel tid indsamlet bærrene i disse områder. Derimod var solbær ikke kendt i den klassiske oldtid, da de ikke findes naturligt voksende i Middelhavsområdet.

Dyrkning af solbær påbegyndtes så småt i haverne i Middelalderen. I Danmark har solbærret med sikkerhed været kendt og dyrket siden begyndelsen af 1600-tallet. Anvendelsen har i starten især været af medicinsk art, men senere opdager man bærrets egnethed som smagsgiver til snaps o.l. Først relativt sent bruges solbærret i selve husholdningen.
Navnet solbær menes at stamme fra ordet ”sole” = salt fiskeafkog, hvilket skulle hentyde til buskens stramme lugt og bærrenes stærke smag.

Erhvervsmæssig dyrkning af solbær begynder først i 1800-tallet.

I dag er der i Danmark en væsentlig erhvervsmæssig produktion af solbær, som overvejende går til industri. Solbærrene til industri maskinhøstes. Kun en lille del af solbærproduktionen sælges som friske bær, idet høje plukkeomkostninger og kort holdbarhed giver dårlig økonomi i dette.
Selvpluk af solbær er derimod blevet almindeligt i de seneste år.

Betydning i kosten
Solbær har et højt indhold af C-vitamin.
*lmtabel*

Typiske fejl
Skimmel, råd udtørring og trykskader.

Opbevaring og holdbarhed
Op til 14 døgn ved 0°C og 95-100 % relativ fugtighed.
*saeson*

Konserveringsformer

Dybfrysning
Solbærrene kan fryses ned som de er eller de kan drysses med sukker direkte i fryseemballagen. Til 1 kg solbær bruges 250 g sukker.

Syltning
1 kg ribbede solbær
1 dl vand
Ca. 600 g sukker
1 tsk. konserveringsmiddel

Skyl bærrene og kog dem i vandet ved svag varme i nogle minutter. Drys sukkeret i og bring gryden langsomt til kogepunktet. Sluk for blusset, skum, tilsæt konserveringsmiddel, hæld syltetøjet i glas og luk med tætsluttende låg.

Marmelade
1 kg ribbede solbær
2 dl vand
Ca. 600 – 700 g sukker
Evt. et brev geleringsmiddel, eller 1 spsk. konserveringsmiddel

Solbærrene koges møre i vandet under låg i ca. 10 min. Afhængigt af hvor stiv man ønsker marmeladen tilsættes evt. geleringsmiddel eller konserveringsmiddel. Marmeladen skummes og hældes på glas.

Saft
1 kg  uribbede solbær
7 dl vand
Pr. liter saft bruges 500 g sukker
1 spsk. konserveringsmiddel

Solbærrene koges i vandet ved svag varme i 15-20 min. Bærrene knuses mod grydekanten og mosen hældes i en saftpose og stilles til afdrypning. Saften måles, koges i ca. 10 min med den beregnet mængde sukker,  skummes, konserveringsmidlet tilsættes og hældes på flasker.

Kryddersnaps.
Fuldmodne solbær fyldes på en bredhalset flaske, hvor de dækkes med enten Brøndum eller finsprit fortyndet til 40 %. Snapsen kan trække i 3-4 måneder og bærrene filtreres fra.
Husk at snapsen er et koncentrat og skal fortyndes.

Kilder
Bioteknologisk institut, ”Håndbog om frugt og grønsager”, bind 1, 2 og 3, Kolding.
Kirsten Fasmer, ”Forrådsbogen” , Høst & Søns Forlag, København 1981.

Ribes nigrum (nigrum = sort)


Cookiesinformation