Velkommen
til Viden om Mad


Her kan du finde svar på spørgsmål om vore fødevarer.

Du kan slå op i Leksikon eller stille spørgsmål til andre af Voms læsere.


Søg i debat


Søg i leksikon


Målsætning
Viden om mad - Vom - er stedet, hvor du kan få den bedste og mest troværdige information om mad. Vi vil sikre, at vores egne kilder altid er i orden og til at stole på. Når det drejer sig om fødevarer, er der kun sjældent et enkelt endegyldigt svar. Derfor lægger vi også vægt på, at sagerne bliver set fra flere sider, vendt og drejet i en debat mellem eksperter og forbrugere. Vi vil gerne kunne give dig svar på alle spørgsmål om mad, uanset om det handler om smag, sundhed, sikkerhed eller andet, der vedrører din mad.

 


Leksikon
Jomfruhummer

Jomfruhummeren er et krebsdyr af familien Nephropidae og er også kendt som dybvandshummer.

Jomfruhummeren er væsentlig slankere end hummeren. Klosaksene er normalt lige store og forsynet med korte, hårde torne. Dens farve er lyserød. Jomfruhummeren jager aktivt om natten og lever af små bunddyr, orme og krebsdyr. Om dagen er den oftest nedgravet i bunden i en hule.

Jomfruhummeren kønsmodnes ved 3 til 5 års alderen. De ca. 4.000 æg bliver befrugtet under gydningen og opbevares i 8 til 9 måneder mellem hunnens halefødder, før de klækkes. Den gyder hvert andet år i marts til november.

Jomfruhummeren lever på dybder fra 15 - 500 meter på blød bund i modsætning til den ”rigtige” hummer, der foretrækker grus- eller stenbund. I Danmark lever jomfruhummeren i Kattegat, Skagerrak og Nordsøen. Jomfruhummeren bliver fisket med specielt konstruerede hummertrawl eller er bifangst ved rejefiskeriet. Jomfruhummeren skal have en længde på 13 cm fra pandetornene til bagkanten af svømmeviftens midterstykke. Størstedelen af de jomfruhummere, der fanges i Danmark, eksporteres til Sydeuropa.

Jomfruhummeren har samme karakteristika som hummeren, men kødet er blot "finere" i konsistensen.

Betydning i kosten
Krebsdyr indeholder mange næringsstoffer og er gode proteinkilder. De indeholder kun lidt fedtstoffer, men er til gengæld meget rige på kolesterol. Fisk og skaldyr indeholder specielt store mængder af essentielle fedtsyrer. Grunden til dette er, at der i planteplankton dannes essentielle fedtsyrer, som herefter via fødekæden opkoncentreres i fedtvæv og lever hos havets større dyr. 

Krebsdyr indeholder en række mineraler og er en god kilde til mineralerne zink og kobber. Derudover indeholder de en del vitaminer, heriblandt niacin og B12-vitamin.
*lmtabel*

Opbevaring og holdbarhed
Krebsdyr skal opbevares koldt, helst i køleskab eller fryses. Visse krebsdyr, som hummere og krabber opbevares levende hos fiskehandlere. De skal have en behagelig lugt og et ubeskadiget skold.

Kilde
Fakta om fisk & skaldyr, Foreningen Fiskebranchen
Madvarer fra A-Z, Könemann Verlagsgesellschaft mbH, 2000. 
jordtilbord.dk Nephrops norvegicus


Cookiesinformation